Guy Reekmans presenteert stadscafé De Gulden Put als verfrissend alternatief voor de versleten bruine-kroeg- en brasserieformule. Echtgenote Renilde Jordens en collega binnenhuisarchitect Michel Gruyters ontwierpen de inrichting.

Guy Reekmans kan bogen op een rijke horeca-ervaring. Als gerant stond hij onder meer aan de wieg van de Brasserie Lucien, een van de eerste in Limburg. Omdat men maar kopies van kopies van bruine kroegen en Parijse brasserieën blijft maken, besloot Guy Reekmans met iets anders uit te pakken. Achter in een steeg die uitgeeft op de Hasseltse Havermarkt bevindt zich, verwijderd van het stadsgewoel, het 18de-eeuwse huis De Gulden Put. Daar werd het vroegere bureau van de directeur van een naburig reisagentschap verbouwd tot stadscafé. De ruimtes werden op een originele wijze aangekleed door echtgenote Renilde Jordens en collega binnenhuisarchitect Michel Gruyters. Hier geen door sigarettenrook bruingepatineerde muren, noch hippe hightechtoestanden, wel een warm en gezellig interieur met door de vormgeving van het buffet en de stoelen in de spiegelkamer een nostalgische knipoog naar het Hollywood uit de jaren ’30. De huiselijkheid wordt geaccentueerd door elementen als crèmekleurige lambriseringen, een jachttafereel als wandschildering, een vitrinekast met zilverwerk en ouderwets bestek. De ingang van de kleinste kamertjes is gecamoufleerd in een muur van namaak Franse steen. De op de toiletdeuren geschilderde taferelen van hoogwaardigheidsbekleders op de pot laten wij u zelf ontdekken.

Men kan in De Gulden Pot terecht voor een verzorgd kopje Illy-koffie (Guy Reekmans maakt er een erezaak van om de beste koffie van de stad te serveren) en eenvoudige bereidingen op basis van eerlijke grondstoffen die in royale porties op het bord verschijnen. Alles kan en niets hoeft, en wat er op tafel komt, wordt vergezeld van een muziekje en een persoonlijke babbel : in het stadscafé wordt veel gedaan opdat men er zich thuis zou voelen. Je kan binnen van 8 u. ’s morgens tot 11 u. ’s avonds. De dag begint met ontbijt (190 fr.), waarna wordt overgeschakeld op kleine en grote gerechten, zoals Engelse sandwiches, salades, pastagerechten en marktgebonden suggesties.

Wij bezochten De Gulden Pot op een doordeweekse avond en werden vriendelijk onthaald. Op tafel kwam een kraakwit, gesteven kleed en wat later een volumineuse salade met gemengde rauwkost, gegratineerde geitenkaas en Luikse siroop (340 fr.). Ook waren er garnaalkroketten (395 fr.), maar die hadden een te dikke korst en een melige, roze vulling (de garnalen lagen naast de kroket). Hoofdgerecht was parelhoen met een smakelijke, ouderwetse roomsaus, gevarieerde groenten en deftige frieten (485 fr.). Een correcte dame blanche sloot af (160 fr.). De Gulden Put wordt bezocht door een gevarieerd publiek : zowel studenten, winkelende dames als lieden van het nabijgelegen gerechtshof.

Stadscafé De Gulden Put, Havermarkt 23, 3500 Hasselt. Tel. (011) 22.01.29. Zondag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Partner Content