In Le Macaron, een oude grutterswinkel van Adolphe Delhaize, serveert Jean-Jacques Radelet voor kleine prijsjes grote porties pasta en royaal samengestelde maaltijdsalades.

Hoewel Le Macaron zeven jaar bestaat, is het eenvoudige eethuisje nog altijd in de mode. Autoracers, vertegenwoordigers, moegewinkelde dames, fluisterende koppeltjes : iedereen voelt zich er thuis. Le Macaron is geen moeilijk degusteerrestaurant met allerlei opgelegde regeltjes, maar een leuke bistro die charmeert door de ongedwongen sfeer. Ook het amusante decor en de lichte prijzen dragen bij tot het aanhoudende succes. Het idee komt van Jean-Jacques Radelet (op de foto naast de paal). Na enkele jaren horeca-ervaring, wilde hij iets voor zichzelf beginnen. Jean-Jacques zag zijn kans schoon toen hij een hoekhuis ontdekte, waar Adolphe Delhaize (de broer van Louis), rond de eeuwwisseling met een kruidenierswinkel begon. De grutterswaren waren verdwenen maar het decor, compleet met oude vloeren, toonbank, schappen, laden- en vakjeskasten tegen de muur, was nog intact. Jean-Jacques installeerde een keuken in het achterhuis, bewerkte de muren van de eetvertrekken op het gelijkvloers en op de eerste verdieping met beitel en verfspons, liet fresco’s schilderen en herdecoreerde de negotie met vermakelijke, nostalgische objecten uit eigen verzameling, zoals oude reclamepanelen, stationsattributen en een popcorn-automaat. Omdat le patron veel kennissen en vrienden heeft in het uitgangscircuit, is Le Macaron vanaf de eerste dag druk bezocht geweest. In de loop der jaren werden de discotheekgangers vervoegd door een cosmopolitisch publiek van alle leeftijden. Jean-Jacques Radelet is ook de stuwende kracht achter Icetiti (Notarisstraat 31, 1050 Brussel), de bar-dancant die eind vorig jaar opende en nog steeds behoort tot the hot spots of town.

Aangenaam in Le Macaron is dat je er even welkom bent voor een salade mozzarella (290 fr.) als voor een volledige maaltijd. Populair zijn de bereidingen met deegwaren. De pasta wordt geleverd door de Italiaanse traiteur Barone (Vlaanderenstraat) en op z’n Belgisch verwerkt in allerlei bereidingen (van deegwaren met ham, kaas en room voor 240 fr. tot farfalle met scampi, grijze garnalen en kreeftensaus voor 480 fr.). De spaghetti bolognaise op de Franstalige spijskaart terug te vinden als Le Bolo Normal (220 fr.) en Le Bolo Maxi (260 fr.) is de absolute bestseller. De pastagerechten kunnen naar eigen smaak worden bijgekruid : op de tafels staan buikflessen gevuld met olijfolie en rode pepers. Eén druppeltje is voldoende om het gevoel te geven dat het ineens 70 warm is ! Wij waren vroeg genoeg om een tafeltje te kiezen in de schaduw van de toog en met zicht op het keukengebeuren. Onze keuze ging naar salades, die in maaltijdporties op tafel kwamen. Er was salade Macaron (290 fr.), samengesteld uit rauwkost, salademengeling en tonijn, en er was salade jardinière (270 fr.) met seizoengroenten en wit van kip, op smaak gebracht met een met room aangelengde vinaigrettesaus. Het glas werd gevuld met de cuvée réservée au Macaron, een tafelwijn uit de Bourgogne (280 fr. per halve liter). Wij gingen tevreden buiten met een rekening voor twee van nog geen 900 fr.

Restaurant Le Macaron : Maliestraat 1, 1050 Brussel. Tel. (02) 537.89.43. Kredietkaarten worden niet geaccepteerd. Open van 12 tot 14 u.30 en van 19 tot 24 u.30. Maandag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO : JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content