Carl Dos Santos opende een eethuis met een merkwaardig decor en een originele naam : La Soeur du Patron. Die zus bestaat echt, heet Vanessa en bedient al joggende.

Een restaurantbezoek met het effect van een trip naar een andere wereld : dat kan via een hallucinant decor, een spijskaart met gerechten zonder grenzen en een wervelende ambiance. Relaxed en origineel, tot de benaming toe. De juiste toon wordt vandaag immers aangegeven door namen als : Idiot du Village, Le Fou Chantant, Bleu de Toi, Bonsoir Clara, Les Pluies et Plus Rien, La Vache qui Regarde Passer le Train, Ma Folle de Soeur en Fils de Jules. Ook La Soeur du Patron hoort thuis in dit rijtje. Het restaurant, dat in de zeven maanden dat het open is, een ononderbroken stroom bezoekers over de vloer kreeg, bevindt zich aan de rand van Brussel, aan een van de opritten van de snelweg Brussel-Namen. La Soeur du Patron verrast, want van buitenaf is er niet veel meer te zien dan een eetzaaltje waar achter glas wordt gegeten. Ga je verder, dan ontvouwt zich in het achterhuis waar vroeger een containerfabriek was een lange bar die uitgeeft op een grote eetzaal. Beide zijn fantasierijk ingericht. Ruwbouwmuren en -plafonds, oude pluchen zetels, met bruin pakpapier bedekte tafels en vreemde beelden uit smeedijzer als verlichtingsgedrochten brengen sfeer en aangename verwarring. In La Soeur du Patron voelen zowel studenten als ouders, zakenlui en gepensioneerden zich thuis. Patron Carl Dos Santos : ?De eerste keer komt men uit nieuwsgierigheid. Wanneer men ontdekt dat er niet alleen het decor is, maar dat hier ook smakelijk wordt gegeten voor kleine prijsjes, dan is het ijs snel gesmolten.? Carl Dos Santos is als kind van een Deense moeder en een Portugese vader een product van het vereuropeaniseerde Brussel. Hij ging in de leer in modieuze restaurants zoals Le Crabe Fantôme, Le Cheval Blanc en Le Repos de la Montagne en opende enkele jaren geleden in Woluwe het lunchrestaurant La Petite Fringale. In de keuken heeft Olivier Le Chapelier het voor het zeggen. Hij volgde min of meer hetzelfde parcours als zijn baas en koos voor een uitheemse keukenbrigade. Dat resulteert in een spijskaart met een mengelmoesje van klassieke, trendy en exotische gerechten. Voor vegetariërs is er keuze uit dertien koude en lauwe salades en ook pasta-adepten vinden hier hun gading. Wij kregen een plaatsje in de schaduw van de bar en zagen ?la soeur du patron? aan het werk : ze crosst op verhoogde gymschoenen tussen de tafels door en is een en al vriendelijkheid en zorg. Onze keuze viel op een Luikse salade (340 fr.), die in maaltijdportie verscheen op het bord, met te veel spek en te weinig prinsessenboontjes. Hoofdgerecht was een Indiase lamscurry (465 fr.). De smakelijke stoverij werd begeleid door banaan in zachte joghurtsaus. In het glas kwam de Chileense huiswijn en daarover waren wij, zoals over de rest, best tevreden (420 fr./fles).

La Soeur du Patron : Waverse Steenweg 1700, 1160 Brussel. Tel. (02) 675.00.92. Gesloten op zaterdag- en zondagmiddag. Dagschotel 270 fr., ?à la carte? 750 fr. Wijnsuggestie : Blaauwklippen Sauvignon, Zuid-Afrika 660 fr.

PIETER VAN DOVEREN FOTO : JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content