Véronique Defreyne en Leo Callewaert verbouwden een verkrot cafeetje langs de Damse Vaart tot een gezellige en pretentieloze bistro : ’t Apertje. De ruimte is beperkt en de toeloop groot.

Leo Callewaert had, na negen jaar achter het fornuis van het Brugse restaurant ’t Kluizeke, schoon genoeg van de stad en de dagjestoeristen. Hij wilde naar buiten, vond aan de vaart tussen Brugge en Damme een verkrot cafeetje, met woonruimte onder het dak én parking voor de deur, en verbouwde het voormalige dranklokaal tot een gezellige bistro. Het kleine huisje dateert nog uit de tijd van Napoleon en werd gebouwd voor officieren die de graafwerken aan de Damse vaart moesten superviseren. Later werd de controlepost een stopplaats voor reizigers en hun paarden. Over de oorsprong van de naam doen verschillende verhalen de ronde : ’t Apertje zou komen van ?haperen? of ?blijven hangen?, iets wat je als cafébezoeker geneigd bent te doen wanneer het er goed toeven is. Een andere uitleg is dat ?’t Apertje? afgeleid is van ?hapering? in de betekenis van ?mankeren?, verwijzend naar de kleine knik in de Damse vaart. Ook het afwateringskanaal het Zuidervaartje, dat vanuit Damme parallel aan de vaart loopt, buigt aan de voet van ’t Apertje van het kanaal af. Het eethuisje is prettig ingericht met behulp van eenvoudig materiaal als glas, hout en ijzer. Men kijkt uit over de polders en de met Canadese populieren en wilde rabarber omzoomde vaart. Voor de ronde toog staan tafels met gebogen blad en op de stoelen zitten vooral families uit Brugge en omstreken. Echtgenote Véronique Defreyne bedient. Zij kreeg een verpleegstersopleiding en weet dus hoe men iemand vakkundig verzorgt. De kaart vermeldt een beperkte keuze aan bistrogerechten, zoals garnaalkroketten (270 fr.) en paling in ’t groen (570 fr.). Populair zijn de suggesties van de dag, die aan bistroprijzen op een leien bord staan gekalkt. Terwijl de Mississippiboot Lamme Goedzak voorbijglijdt, verschijnt ons voorgerecht, asperges in vinaigrette op tafel (410 fr.). De blanke stengelgroente is succulent maar iets te lang gekookt. Hoofdgerechten zijn : een trio in boter gebakken slibtongetjes met perfecte frieten (540 fr.) en lamsribbetjes met smakelijk jong vlees, gebraiseerd witloof, aardappelgratin en een met tijm geparfumeerde vleesjus (590 fr.). Hoewel de ribbetjes tot het bot werden afgekloven, bleef een vingerbakje met warm water uit. In de ijsemmer schoof een Bourgeuil, domaine de la Grive ’93, als charmerende, frisse zomerwijn uit de Loirestreek (760 fr.). Wij gingen tevreden buiten en catalogeerden ’t Apertje als een goed zomeradresje met een natuurlijke en oprechte bistrokeuken op basis van dagverse producten.

’t Apertje, Damse Vaart Zuid 223, 8310 Sint-Kruis Brugge. Tel. (050) 35.00.12. Open voor een drankje, gebak en pannenkoeken van 10 u.30 tot 22 u.30. Restaurant van 12 tot 14 u.30 en van 18 tot 22 u.30. Maandag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO : JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content