Als foodie in cyberspace surf je op internet over een oneindige hoeveelheid informatiepuree. Tips voor culi-sites op de elektronische snelweg.

Al klikkend ga je de culinaire wereld rond. Via Matching Yahoo Categories kom je langs firma’s die allerlei voedsel voor mens en dier verkopen. Bij ?Products and Services – Magazines” bots je op ?Fresh Cup Magazine”, dat professionele informatie geeft over koffieproductie, koffie zetten en koffie drinken. Via ?Entertainment : Food and Eating” beland je bij ?Bagels on the Web”, waar de bagelliefhebber via de gateway tot the bagel universe zijn hart kan ophalen. ?Soulfood” groepeert gedichten over voedsel, maar het proza is het lezen niet waard. Verder naar ?Companies : Drinks : Alcoholic” en klikken op ?Be a Wine Expert”, waar je wordt wijsgemaakt dat je in vijf minuten een wijnspecialist kan worden (3$ per minuut, 18 jaar en meer). Het wordt pas echt leuk in ?Mimi’s Cyber Kitchen” (http://www.smartlink.net/hiller/food). De site werd al 61.258 keer geraadpleegd en beschikt over het rijkste receptenregister van het web. Via de index en ?Food Humor” wordt ?Jean-Paul Sartre Cookbook” gepresenteerd, langs ?Internet Accessible Coke Machines” worden Coca-Cola-toestellen voorgesteld, bij ?Coke Bottles of the World” worden foto’s van cola-flesjes van over heel de wereld getoond, en in ?Sex and Food” steken rioolrecepten en iets over kannibalisme.

The Blue Directory is een andere site van de voedselindustrie. Klik je op ?Educational Centers”, dan verschijnen er Amerikaanse kookscholen. Ook leuk is ?Jayne’s Cyber Cook Book”, een groeiend kookboek, waarin je kan springen van methode, naar tips, basistechnieken en feiten, zonder tientallen boeken te moeten raadplegen. Je kan je menu samenstellen en de gekozen recepten uitprinten. De recepten zijn internationaal, zoals chili con carne, satésaus, Thais gearomatiseerd lamsvlees, roga josh en chana daal saag for jill. Voor de chili-freaks is er ?the chili-heads home page” (http://www.netimages.com/-chile).

Het Amerikaanse blad ?Gourmet” komt culi’s tegemoet met een elektronisch kooktijdschrift gevuld met honderden recepten, die zoals alle Amerikaanse recepten slechts bruikbaar zijn als je met Amerikaanse maten en gewichten om kan gaan (http://www.2way.com/food/egg/index.html). ?Cheesenet” heeft de pretentie alles over kaas te vertellen, doch komt, wat Belgische kaas aangaat, niet verder dan Limburger, Passendale en Prince-Jean (http://www.efn.org/ ~kpw/cheesenet95). Vorm je http://archiweb.com/gallery/pasta/index.html, dan krijg je nieuwe pasta-ontwerpen van Japanse architecten. Wil je bijvoorbeeld iets meer weten over tomaten, dan heeft webbrowser AltaVista zo’n 30.000 documenten beschikbaar. Het sleutelwoord ?België” brengt je naar The Belgian Restaurant in Austin en ’t Kelderke op de Brusselse Grote Markt (?U wordt vriendelijk verzocht om bij Jef Stoemp te reserveren”). Ook krijg je ?To stoemp or not to stoemp” uit de cultuurkrant van Vlaanderen voorgeschoteld.

Via browser Digital wordt ?tomate crevette” opgeroepen en verschijnt er een bestelbon van de Antwerpse traiteur Larix en een artikel van Michel Vandersmissen uit de Standaard van 2 november ’95 op het scherm. Via Digital ben je in één klik in ’t Scholteshof in Kermt. Heel wat hotels zitten op internet, en naast reserveren is het vaak mogelijk om met behulp van foto’s kamers te bekijken.

Via Euronet kan je je aanmelden als subscriber van de EAT-L lijst, waarna er allerlei culinaire adviezen, recepten en wetenswaardigheden in de elektronische brievenbus belanden. Zonder veel te doen, word je overstelpt met post. Ben je op zoek naar een of ander gerecht of naar een methode om bij het schillen van uien niet telkens in tranen uit te barsten, dan post je de vraag en kan je er zeker van zijn dat er snel een antwoord in je elektronische mailbox ligt. Ook via een abonnement op Internews kan je informatie of recepten binnenhalen. Meestal wordt er telkens één onderwerp gepresenteerd, zoals een nieuwsgroep over thee, over fastfood, sushi, pasta, of chocolade.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content