In Le Grain de Sel demonstreert keukenbolleboos Gregory Yarm dat er voor weinig geld lekker, gevarieerd en uitgebreid gegeten kan worden.

Le Grain de Sel is weer zo’n adresje waar je met plezier en zonder pijn in de portemonnee aan tafel kan gaan. Het van buiten onopvallend eethuisje ligt aan het begin van de Vleurgatse Steenweg. In tijden dat de Belgische Radio en Televisie en het Koninklijk Metereologisch Instituut nog aan het Flageyplein waren ondergebracht, kwamen reporters en weermannen hier over de vloer. Het restaurant heette toen Père Emile en er werd zwaar en veel gegeten van klassieke bereidingen uit de Franse keuken. Gregory Yarm nam de negotie over, herdekoreerde de eetzaal en veranderde de naam in Le Grain de Sel. Het gepersonalizeerde interieur is aardig om te zien en zonder pretentie. Sfeergevend zijn de met neon verlichte muurspiegels en de aangenaam kitscherige Murano-glaslusters. De kleine tafeltjes met houten stoelen staan in rij langs de muren opgesteld. Helemaal achteraan is de open, witbetegelde keuken. Daar zie je Gregory Yarm onder de aan het plafond opgehangen koperen pannen, ijverig in de weer. Deze culinaire wijsneus van Engelse origine studeerde aan de Ceria en stond aan de basis van het café-restaurant Ultime Atome. Gregory kookt met gevoel, dat zie je van op afstand. Trekpleister is het lunchmenu van 390 frank en vooral het grote menu van 750 frank dat een keuze biedt uit vijf voor-, zes hoofd- en vijf nagerechten. Er is ook een bescheiden, in het Frans opgestelde spijskaart, met enkele suksesbereidingen als : levers van gevogelte op joodse wijze (280 frank), salade met warme geitekaas (280 frank) en konijn met mosterd en gratin van courgettes (490 frank). De wijnkaart vermeldt bijna uitsluitend flesjes onder de 1000 frank, waarbij goede bordeauxwijnen, zoals een château Lalande voor 630 frank en een château Vieux Bomale voor 750 frank. Maar ook voor de huiswijn, die voor 380 frank per fles op tafel komt, hoeft niemand zich onder het tafellaken te verbergen. Wij kozen het grote menu van 750 frank en namen daarbij een fles cassiskleurige Pinot Noir d’Alsace 1994, van Giersberger (850 frank). Deze niet te volle, koel geserveerde wijn past zich makkelijk aan. Eerst was er lekkere, warme flan van krab met julienne van groenten en een fris citroensausje. Gevolgd door een pruttelprakpotje van kalfszwezerik, paddestoelen, spek en aardappelen. De maaltijd werd afgesloten met een goede chocoladetaart met vanillesaus. In Le Grain de Sel wordt voor demokratische prijzen rustig en ontspannen gegeten door jong en oud, arm en rijk. De bediening is in vloeiend Koreaans of gebrekkig Frans.

Le Grain de Sel, Vleurgatse Steenweg 9, 1050 Brussel. tel. (02) 648.18.58. Zondag en maandag gesloten. In het achterhuis is een aangenaam privé-zaaltje ; voor de zomer is er een ommuurde tuin met terras.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Gregory Yarm : koken met gevoel, eten met plezier.

Partner Content