Buitenbeentje Jacques Jacob kocht een verlaten lagere school in Molenbeek en bouwde de gymnastiekzaal om tot restaurant : L’Ecole.

Gewone dingen liggen Jacques Jacob blijkbaar minder. Deze vijftiger houdt er nog altijd van om van het conventionele pad af te wijken.

Hij studeerde voor fotograaf, kwam aan de kost in de reclame, is leraar judo en tai-jitsu, en rijdt bij mooi weer op een uit Amerika geïmporteerde Yamaha V-Max en bij slecht weer in een Jeep Cherokee. Beide staan trouwens op het schoolplein te kijk. Ervaring in de horeca deed hij op als vennoot van Jardin du Bois in het Brusselse Ter Kamerenbos. Om verveling tegen te gaan, kocht deze waaghals van Corsicaanse origine de vroegere lagere school van het Institut St. Jean Baptiste : een bakstenen gebouw uit het begin van de eeuw met zo’n 2000 vierkante meter ruimte rond een betegeld schoolplein. Binnenkomen doe je via de poort : rechts op het plein zijn de toiletten en links de gymzaal. In de nostalgische gymnastiekzaal valt het daglicht gul naar binnen via hoge ramen. De oorspronkelijke betegeling werd terug blootgelegd en om de sfeer te verzachten kregen de muren een terracotta-achtig tintje. Het meubilair bestaat uit bijeengesprokkelde tuinstoelen en houten tafels. Er is een toontafel met zelfgebakken taarten en een lange gastentafel. In L’Ecole eet men niet op tafelkleden of onderleggers, maar op hout. Iedere vorm van luxe is ver te zoeken, zo is dat nu eenmaal op school. Dat er ’s avonds een voiturier voor de deur staat om de auto’s onder zijn hoede te nemen, is in het woelige Molenbeek ook geen luxe. In de gedeeltelijk zichtbare, witbetegelde keuken is Denis Hennaut de chef-kok van dienst. Hij roerde eerder in Le Nouveau Chez Nous en in Au Stekerlapate in de potjes. Zijn Franstalige spijskaart is samengesteld uit gevarieerde, moderne bistrogerechten, zoals mousse van avocado en viseitjes op knoflooktoast (280 fr.), sashimi met een glaasje wodka (620 fr.) en kalfslever op zijn Brits (520 fr.). Er is een wijnkaart waarop het merendeel van de flesjes nog geen 1000 fr. kost. De rode huiswijn is een Côteaux du Languedoc (420 fr.), wil men iets beters dan is er een domaine de Ricardelle ’93, ook uit de Languedoc (880 fr.) of een château Grand Pey-Lescours ’93, grand cru St. Emilion (990 fr.). Wij nemen het menu : voor- en hoofdgerecht met een pot Lyonnais rode of witte huiswijn, voor 690 fr. Eerst verschijnt er een terrine van zeeduivel en prei met stijfgeklopte mayonaise en grijze garnaaltjes : zomers en best lekker. Hoofdgerecht is kippenbout in een smakelijke, ouderwets-rijke roomsaus en begeleid door industriële aardappelkroketjes. L’Ecole wordt onregelmatig bezocht : het restaurant is nieuw en moet nog door het grote publiek ontdekt worden.

L’Ecole, Paalstraat 61, 1080 Brussel. Tel. (02) 414.21.17. Maandag en dinsdag gesloten. Lunch : 380 fr., weekmenu 690 fr. (een halve fles wijn ingebrepen). Bij mooi weer verhuizen de tafels naar het schoolplein.

PIETER VAN DOVEREN FOTO : JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content