Les Salons de l’Atlantide is een sfeervolle ontmoetingsplaats met vertrekken en zalen die vooral charmeren door het barokke operadecor.

Het zijn vreemde tijden : heel wat eethuizen waar ervaren koks hun uiterste best doen om gastronomie van onder de zilveren stolp te voorschijn te halen, zijn bijna leeg. Ambiance-restaurants waar ongeschoold personeel een onverzorgde hap op tafel zet, kampen met ruimtegebrek. In Les Salons de l’Atlantide zijn er meestal stoelen te kort, en dat terwijl het restaurant over uitgestrekte eet- en converseerruimtes beschikt. Plaats van samenkomst is een majestueus antiquairshuis met een voormalige veilingzaal in het achterhuis. Het initiatief om daar met een restaurant te beginnen, komt van Maurice Appelmans, een gewezen drukker, die zijn ideeën opdoet tijdens verre reizen. Aangemoedigd door het succes van zijn vorige realisatie A Malte (een stemmingsvol restaurant/theesalon, maar niet meteen een voorbeeld van wat lekker eten behoort te zijn), stortte Maurice zich in een nieuw avontuur. Terwijl het interieur van A Malte een karaktervol allegaartje is, dat op het eerste gezicht doet denken aan een schemerige en slordige Turkse achterkamer, heeft Les Salons de l’Atlantide een meer verzorgd en eerder theatraal decor. Het werd gerealiseerd door een voormalige ballerina, een architect en een kunstenaar. In dit niet-alledaagse interieur kan je ’s namiddags bij een kopje thee, of ’s avonds na de bios, al babbelend en knabbelend wegzinken in een wonderlijke wereld. Gepatineerde muren, plankenvloeren belegd met oude tapijten, exotische stoffen, hallucinante parellusters en muurlampen, baldakijnen, met schelpen afgezette spiegellijsten en superbe schilderijen, vormen het barokke operadecor, dat zo betovert dat de kwaliteit van het eten ondergeschikt wordt. Er klinkt wereldmuziek en kleine, dicht bijeen opgestelde tafeltjes en gastentafels bevorderen de communicatie. Wij kozen een tafeltje in de sfeervolle balzaal en werden bediend door cosmopolitische jongelui, die werden gedirigeerd door een dompteur in sportshirt. Onze bestelling was amper doorgegeven of het voorgerecht verscheen op tafel : in de keuken wordt blijkbaar aan de lopende band gewerkt. Voorgerechten waren : salade van kreeft, opgediend in leeggehaalde artisjok, met vooral brokken avocado en mayonaise (495 fr.) en een fantasieloze vegetarische salade met cottage cheese en koude courgette (360 fr.). Hoofdgerechten waren : een tajine met stukken lamsvlees, pruimen, krenten, rozijnen, groenten in een kleverig-zoete saus (495 frank), een papperige lasagne van vis en een coulis van groene kool met vanille : nogal vergezocht en niet echt smakelijk (495 fr.).

Reserveren is aanbevolen. Wat een merkwaardige wereld, toch !

Les Salons de L’Atlantide, Steenweg naar Charleroi 89, Brussel 1060. Tel. (02) 537.09.91. Dagelijks open van 12 tot 24 u. (in de weekends later).

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Partner Content