Voormalig uitgever Renaut Martens en kok Jorge Ribeiro knapten het Gentse Bonthuys op en presenteren trots Het Blauwe Huis : een moderne brasserie in een uniek decor.

Sinds het monumentale Gentse Bonthuys recentelijk werd omgebouwd tot Het Blauwe Huis, staat het mooier dan ooit te pronken. De statige 18de-eeuwse woning werd in de jaren ’80 voor de eerste keer grondig onder handen genomen en metamorfoseerde in een surrealistisch kunstproject. Vooral de met kegels en halve bollen afgezette gevel in ultramarijne pigmentverf zorgde aanvankelijk voor commotie binnen het stadsbestuur. Het Bonthuys was een succesvol restaurant dat begin de jaren ’90 zijn deur sloot, om wat later als bar, spaghettirestaurant en discotheek Diavolo te heropenen. Renaut Martens werkte in die tijd bij zijn vader in de productieafdeling kunstboeken van uitgeverij Mercator. Zijn Portugese kompaan, Jorge Ribeiro, die bijna 20 jaar geleden in België strandde, was crisiskok in grote Brusselse brasserieën als de Quincaillerie en Les Brasseries Georges. Het duo nam Diavolo over met de bedoeling de zaak terug allure te geven : de plankenvloer werd schoongeschaafd, de nicotine van de muren geschraapt, de op het plafond geschilderde exotische flora, met bloemen en bladstructuren die vervloeien in de bestaande moulures, werd opgefrist. En wat nog overbleef, werd met de spons in toon gesopt. Het eindresultaat, uitgelicht met halogeenspots en replica’s van Fortuny-lampen, is een ongewoon en magnifiek geheel.

Wij schoven de stoelen onder tafel toen het restaurant amper een week heropend was en werden bediend door Renaut Martens. Hij doet dat in vrijetijdskleding en met gevoel voor gastheerschap. De prille spijskaart verzamelt vriendelijk geprijsde brasserie- en wereldgerechten. De keuze viel op gemengde salade met krokante prinsessenboontjes, tomaat en lauwe zalm. Het met amandelschilfers en limoen afgewerkte voorgerecht kost 290 fr., maar in de royale porties zoals die op ons bord lagen, was er voor de restaurateur niets meer aan te verdienen. In het glas kwam de witte huiswijn, een aangename Chardonnay d’Ardèche van Louis Latour (140 fr.). Hoofdgerecht was een blank stuk verse kabeljauw met perfecte aardappelpuree en, als knipoog naar Portugal, een royale hoeveelheid florale olijfolie (445 fr.). Minder in de smaak viel de rode huiswijn, een château Charron, 1ères Côtes de Blaye, die voor 130 fr. het glas vult. Na kwam een aarden pot met gebrande Catalaanse crème (175 fr.). Het Blauwe Huis is een hedendaagse brasserie met een gevarieerde en vriendelijk geprijsde keuken, een pretentieloze bediening en een uniek decor.

Restaurant Het Blauwe Huis, Drabstraat 17, 9000 Gent. Tel. (09) 233.10.05. Zaterdagmiddag en zondagmiddag gesloten. Wijnsuggestie : Concha y Toro ?Marques”, Chardonnay uit Chili, 845 fr.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content