Het Thaise eethuisje Noi charmeert door zijn rust en eenvoud. Voor zwoele zomeravonden is er een terras tussen het groen, met uitzicht over de vallei van Linkebeek.

Linkebeek is met zijn beboste dalen en heuvels het Klein-Zwitserland van de Brusselse randgemeenten. Bewoners uit de stoffige hoofdstad kwamen eertijds op excursie naar deze schilderachtige plek en in de loop der tijden vestigden welgestelden en artiesten zich in en rond de groene vallei. Het Thaise eethuis Noi bestaat al zeven jaar en bevindt zich op enkele passen van het landelijke gemeenteplein. Noi is ondergebracht in een door ritselend bamboe omgeven spookhuis. De ingang ligt aan het einde van een sinistere galerij, naast een leegstaande rommelwinkel. Achter de deur ontvouwt zich onderaan de trap een mooie ruimte, waar het daglicht via een glazen dak royaal binnenvalt. De sfeervolle eetzaal geeft uit op een halfwilde tuin met een magisch terras en weids uitzicht. Daar, tussen het groen, is het op lome zomeravonden zalig toeven.

Noi is een idee van tuinarchitect Olivier Schmidt. Hij werkte in Thailand en kwam met allerlei originele oosterse snuisterijen en een Thaise vrouw naar huis. Noi kreeg de leiding over de keuken, Olivier nam de administratie op zich en vennoot Nelly Nullaert, die ook theaterkostuums en decors ontwerpt, besloot om te ontvangen. Het gaat er in eethuis Noi rustig en ontspannen aan toe. Er klinkt klassieke muziek en Nelly legt met toewijding en geduld in het Frans uit wat de karakteristieken zijn van ieder gerecht. Het meubilair is primair en bestaat uit keukenstoelen en kale tafeltjes. De keuken ligt verborgen achter een Thaise beddensprei. Aan de witgeschilderde bakstenen muren hangen Thaise klederdracht, oosters speelgoed en kunst van Jacques Jauniaux, die in de ruimte onder de eetzaal zijn atelier heeft. Voor de lunch is er een gereduceerde spijskaart. ’s Avonds is de keuze uitgebreider en is het meestal zo druk dat reserveren aangeraden is. Op iedere tafel staat een schaaltje kroepoek en een karaf water en iedereen krijgt een welkomstdrankje, een moeilijk te definiëren brouwsel dat misschien wel goed bedoeld, maar niet echt lekker is. Wij aten van mee krob, samengesteld uit krokant gefrituurde zoete deegwaren met bijna rauwe garnalen, tamarinde, gefrituurd preigroen en sojascheuten (340 fr.). Er waren ook thod mun khung, of beignets met compacte vulling van scampi’s, opgediend met een zoetzuur sausje (320 fr.). Het hoofdgerecht was keng pêt pêt, wat stond voor gemarineerde eendenborst in pikante rode-currysaus (560 frank). Aan de andere kant van de tafel kwam een rijkgeparfumeerde yam neua-salade, samengesteld uit plakjes rosé gebakken rundvlees, rode uien, wortel, platte peterselie, koriander en citroengras (390 fr.). De gerechten van Noi zijn eenvoudig en smakelijk, en wars van gastro-kitsch, zoals gebeeldhouwde wortels en als bloem uitgesneden radijsjes. We ondervonden dat de prijzen lichter verteerbaar waren dan de gerechten.

Noi, Thai food & objects : Gemeenteplein 6, 1630 Linkebeek. Tel. (02) 380.68.60. Zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag gesloten.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Olivier Schmidt, hier geflankeerd door dienster Lydia, creëerde een exotisch decor waarin smakelijk wordt gegeten.

Partner Content