Compagnie De Mangerie is een van de betere brasserieën in Vlaanderen. Tot 15 mei wordt de ?vin de pays” er gepromoot : elke gast die een fles Franse landwijn bestelt, krijgt een tweede fles cadeau.

Je moet het maar durven om, zoals Dirk Verpooten, tientallen miljoenen te pompen in een vervallen koloniaal huis met achterliggende loods. In de industriële hangar kwam Compagnie De Mangerie, een grote brasserie met bijbehorende babbelbar, en een riant terras met kiosk en tuinmeubilair in teakhout. Bij mooi weer speelt daar een bandje en kan je over de hoofden lopen. De Amerikaans aandoende eetzalen van De Mangerie zijn gedecoreerd met jachttrofeeën en objecten uit de maritieme wereld. Tussen de tafels staan een oude Ford en een paardenwagen. Vriendelijk personeel in brasseriekostuum presenteert de spijskaart met aan de ene kant gerechten uit de traditionele keuken en aan de andere kant meer avontuurlijke hedendaagse suggesties. Chef-kok van De Mangerie is Johan Van Raes. Hij verkocht vroeger gastronomie op niveau. Zijn restaurant Villasdal lag aan de andere kant van de straat en kreeg van Michelin zelfs een ster.

Wij kozen voor een cocktail van klassiek en hedendaags. Op onze tafel verschenen twee goudbruin gefrituurde garnaalkroketten in bros jasje met roze, traagvloeibare vulling, die niet alleen naar garnaal maar ook naar tomaat en kreeftenbisque smaakte (360 fr.). Er was ook een royale salade van gebakken kalfslever met appel en frisse frambozendressing (420 fr.). Hoofdgerecht was een smakelijk, geroosterd stuk rundvlees met merg, verzorgde groentengarnituur en voorbeeldige bearnaisesaus en frieten (750 fr.). Wat echter tegenviel, was het formaat van de gebakken zesrib (750 fr.), die op de spijskaart vermeld stond als ?een heerlijk stuk vlees van 300 g”. Het woog in werkelijkheid amper 200 g. Als nagerecht wilden wij crème brûlée renversée à l’Elixir d’Anvers, maar de serveuse uit Roosendaal adviseerde ons de met koffie bereide crème brûlée (250 fr.). En daar hadden wij geen spijt van. De Mangerie wordt in de week regelmatig bezocht en is in het weekend meestal afgeladen vol. Veel weekendgasten zijn kapitaalkrachtige Nederlanders uit de omliggende gemeenten. Tot 15 mei houdt Compagnie De Mangerie een actie, waarbij iedereen die bij het eten een fles vin de pays bestelt, een tweede fles Franse streekwijn krijgt aangeboden. Naast de gelegenheidskaart met een vijftal streekwijnen (in prijs variërend van 560 tot 690 fr.) heeft de Mangerie zijn dagelijkse wijnkaart. Die vermeldt goede flesjes voor redelijke prijzen, zoals onder meer : Sancerre Les Garennes ’94 voor 790 fr., Château La Croix Saint-Pierre, Côte de Blaye ’92 voor 690 fr. of Château Phélan Ségur, St. Estèphe ’92 voor 1250 fr.

Compagnie De Mangerie, Kapelsesteenweg 469, 2180 Ekeren. Tel. (03) 605.26.26. Dagelijks open. Er is een lunch voor 650 fr. en er zijn menu’s van 1190 en 1450 fr.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Dirk Verpooten en chef Johan Van Raes presenteren een mix van traditionele keuken en meer avontuurlijke hedendaagse suggesties.

Partner Content