Mil Berbe bouwde een voormalige snackbar om tot het kleurrijke eethuisje De Blauwe Zon. Op het bord komen zuiders geparfumeerde en zonnig geprijsde bereidingen.

Achter een kleurrijke gevel aan de Tiensestraat ontvouwt zich een bont gedecoreerd eethuisje met vijf in elkaar overlopende niveaus. Helemaal onderaan is de zichtbare keuken en boven, onder het dak, is een glazen eetkapel. De vloeren zijn een combinatie van oud marmersteen en houten planken. De muren in oud Engels rood zijn eerst ingesmeerd met een mengsel van olieverf, kalk en terpentijn en vervolgens met boenwas behandeld. Het meubilair bestaat uit in het blauw aangeklede tafeltjes en rotan tuinstoelen. In de Blauwe Zon heerst een ontspannen stemming, mede gecreëerd door het amusante decor, de pretentieloze bediening en de originele en feestelijk, op mooie borden gepresenteerde bereidingen. Eigenaar/chef-kok is Mil Berbe. Hij volgde kokschool in Antwerpen, werkte links en rechts (o.a. in hotel Métropole in Brussel) en was mede-eigenaar van vermaarde Leuvense eethuizen als Nachtuil en Beluga. Mil houdt van olijfolie, vis en groenten, en flirt in zijn bereidingen met mediterrane parfums en smaken. Hij doet een beroep op de wok om groenten krokant en smaakvol op het bord te krijgen. De spijskaart vermeldt, naast enkele culinaire evergreens zoals huisgerookte zalm (390 fr.) en oesters uit de leefbak (420 fr.), vooral modieuze bereidingen zoals : carpaccio van kreeft (390 fr.), tabouleh met steurgarnalen en tomaat (410 fr.), slaatje van Mechelse asperges, schapenkaas en geroosterde amandelen (425 fr.), konijn en gamba’s met curry en cocos (470 fr.), krokant gebakken zwezerik met fijne boontjes en rabarber-vinaigrette (570 fr.), en lamsbout met tzatziki en groentencouscous (525 fr.). De ?vangst van de dag” is een dagschotel op basis van vis (460 fr.) en er zijn driegangen- en viergangenmenu’s die om de veertien dagen veranderen (respectievelijk 850 fr. en 1250 fr.). Wij kozen het grote menu, dat begon met een lekkere salade van roergebakken asperges, verse kruiden, blauwe schimmelkaas en pijnboompitten. Gang twee bestond uit ringvormige torentjes van couscous, kreeft en verse kruiden met streepjes vinaigrette van passievrucht. Hoofdgerecht was tournedos van grasstiertje. Bij het stevige en smaakvolle vlees (met bio-label) kwamen jonge aardappeltjes in veldkleed en een zuiderse ratatouille. Een mooi taartje van lagen biscuitdeeg, chocolademousse en sinaasappelijs vormde de finale. De Blauwe Zon biedt modern, verzorgd, smakelijk en gevarieerd tafelplezier op basis van marktproducten. Over de vloer komen overwegend families, vrienden, rijkere studenten en universiteitsmedewerkers.

Restaurant de Blauwe Zon, Tiensestraat 28, 3000 Leuven. Tel. (016) 22.68.80. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Wijnsuggesties : huiswijn wit Rueda Hermanos Lurton ’93 (475 fr./fles of aangerekend per cm), huiswijn rood Les Vendanges d’Amour G. Duboeuf (460 fr./fles, of per cm) en Rosso di Assisi ’90 (585 fr.).

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Partner Content