Kok Nick Vanden Borre en Annick Vanden Abeele werden verliefd op een verlaten, oud huis. Na een gedegen opknapbeurt kwam het smaakvolle restaurant la Mangerie van onder het stof te voorschijn.

Nick Vanden Borre heeft vanaf zijn 5de jaar lopen zeuren dat hij kok wilde worden. Gebeten als hij was, werkte hij later bij de beste chef-koks uit de streek, zoals de Boxy brothers, Eddy Vandekerckhove en Filip Bogaert. Annick Vanden Abeele studeerde public relations en had een grill-restaurant in Kortrijk. Eerst werden zij verliefd op elkaar en vervolgens op het oude huis van een vlashandelaar in het West-Vlaamse dorpje Lauwe, niet ver van de Franse grens. Met vereende krachten werd de woning gerestaureerd, waarbij de originele stijl uit de jaren ’30 consequent gerespecteerd bleef. In het portaal wacht een oude etalagepop naast een trap met rode loper. Er is een aperitiefvertrek met retrozetels en er is een eetkamer met door roze roosjes afgezet behangselpapier, een blinkende parketvloer en een Engelse open haard. Opdat de kok dicht bij het publiek zou kunnen zijn, kwam er een open keuken met groen gepatineerde meubels en, zoals in de Parijse metro, witte facettegels tegen de muur. In het verlengde van de eetkamer werd een veranda-orangerie gebouwd met zicht op een ommuurde tuin met surrealistische vijver en romantische doorkijkjes. Bij mooi weer komen de tafels op deze voor de wind en de buitenwereld beschutte plaats te staan. De Mangerie heeft een beknopte spijskaart, waarop appetijtelijke bereidingen uit de keuken van eertijds, zoals zwezerikkroketten, salade met handgepelde garnalen of lamsragout. De kaart verandert constant, want om de prijzen te drukken, speelt Nick Vanden Borre zoveel mogelijk in op wat er voor redelijke prijzen te koop is. Wij kregen een hapje gemarineerde zalm met garnalen en Japanse shisoblaadjes, in afwachting van de ganzenlever (480 fr.). De in de mond smeltende lobben lever waren in ballottine van boterpapier gestoomd en in het midden staken stukjes fondant gestoofde appel : lekkers van de hoogste orde ! Als smakelijk hoofdgerecht kwam een kwarteltje gevuld met kalfszwezerik in een gecorseerde bruine saus met rode wijn, port en gestoofde oesterzwammen (675 fr.). Omdat er aan de boutjes van de kwartel kluifwerk was, vroegen wij met van het vet druipende handen naar een vingerbakje, dat al lang op tafel had moeten staan. Toen het kommetje uiteindelijk kwam, brandden wij onze vingers aan het kokend hete water. Maar het zullen alleen kniesoren zijn die van dergelijke foutjes een punt maken. Wij bestelden als dessert een crêpe Normande en kregen een nostalgisch flensje met gekarameliseerde schijfjes appel (250 fr.). In de Mangerie eet men bijzonder lekker en sfeervol voor redelijke prijzen : een nieuw adresje om te koesteren.

De Mangerie, Wevelgemse straat 37, 8930 Lauwe. Tel. (O56) 42.00.75. Gesloten op woesdag en zaterdagmiddag. Lunch 995 fr., menu’s 1100 en 1300 fr. (1400 en 1700 fr. inclusief aangepaste wijnen). Wijnsuggesties : Château La Pointe MAC, Haut-Médoc ’90 (1235 fr.) en een door ons geproefde en schitterend bevonden Château Croque Michotte, gr. cru classé St. Emilion ’90 (1285 fr.). De huiswijn kost 495 fr..

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Nick Vanden Borre en Annick Vanden Abbeele : appetijtelijke keuken voor redelijke prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content