Christel Samoy en Marina Avermaete stichten aangename verwarring : hun Sjalot en Schanul is zowel een kleurrijke groentewinkel als een sfeervolle saladerie.

Eten-in-een-bakkerij is een formule die al met succes wordt geëxploiteerd in de eethuisjes Het Dagelijks Brood. Als vervolg op het thema winkelrestaurants is er nu eten-bij-de-groenteboer. In Sjalot en Schanul staan tuinklapstoelen met klaptafeltjes van ijzer en hout tussen manden met aardappels en uien. Langs de muren is een vrolijk gekleurd stilleven opgebouwd van pompoenen, trosjes knoflook en kratten met groenten en fruit. Het uitgebreid assortiment komt rechtstreeks van de vroegmarkten van Antwerpen en Brussel. Buurtbewoners komen een kilootje appels kopen, terwijl een dame met Delvaux-tas een slaatje naar binnen slaat. Afrekenen doe je aan de natuurhouten toog, waar tussen schalen met tijm, bokalen met peterselie en potjes zelfgemaakte confituur en gelei, een weegschaal en een kassa staan. Er zijn ook vier eetplaatsen aan de toog. Daar zit je vlak bij Christel Samoy en Marina Avermaete, die al babbelend salades samenstellen en ondertussen bloemkool in Spa-water koken. Overal op de lange houten keukentafels, en in de in Coca-Cola-rood gemoffelde koelkasten, staan recipiënten met gewassen en voorgesneden ingrediënten. Rommel creëert rust, zo wist Jan Steen al.

Marina is grafisch ontwerpster en begon 9 jaar geleden in de Pelgrimstraat met de Tapabar. Christel is regentes lichamelijke opvoeding en verhuurde kajaks. Samen bedachten zij Sjalot en Schanul. Hun groente- en fruitcentrale werd met weinig middelen en veel smaak ingericht. Aan de muur hangen door bezoekers geschonken prentjes en er zijn grappige verlichtingselementen in de vorm van exotische vruchten. Voor rustminnende eters is er een tussenverdieping. Daar hangen kunstwerken van wrakhout en klinkt er Zuid-Amerikaanse muziek. Een meisje in sweatshirt met de tekst : ?Sjalot en Schanul, groenten en fruit, slaatjes & toemaatjes” komt een mandje met brood brengen, dat zo lekker is, dat het alleen maar van bakkerij Goossens kan komen. Eerst is er groentesoep, vers zoals bij moeder thuis en boordevol vitaminen (90 fr.). Hoofdgerecht is een wilde maaltijdsalade, samengesteld uit warme geitenkaas met honing, peer, appel, vijgen, noten, krenten, komkommer, een slamengeling en een nietszeggende dressing op basis van maïskiemolie (295 fr.). Voor de liefhebbers vermeldt de spijskaart ook enkele eenvoudige warme gerechten en er zijn nagerechten op basis van vers fruit. Vroege vogels kunnen er terecht voor ontbijt. Er zijn drie ontbijtformules, die in prijs variëren van 195 tot 750 fr. (een glaasje bruisende Cavas inbegrepen).

Sjalot & Schanul, Oude Beurs 12, 2000 Antwerpen. tel. (02) 233.88.75. De groentewinkel en de saladerie zijn non-stop open van 9 tot 19 u. Woensdag en donderdag na 14 u. gesloten.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Christel Samoy (r.) en Marina Avermaete lanceren een nieuwe formule : eten-bij-de-groenteboer.

Partner Content