Daniël Curtis opende opde eerste verdieping van een patriciërswoning het wonderbaarlijke eethuisJe Rêve. In dit tovenaarscabinet is carpaccio de specialiteit.

Restaurants op de eerste verdieping hebben altijd iets intiems. Vooral Je Rêve, dat schuilgaat achter de neutrale façade van een woning van een heer-van-stand uit het begin van de eeuw. Op het gelijkvloers is bar-restaurant Prime Time gevestigd, waar de donderdagse interactieve versierspelletjes, alleenstaanden in groten getale lokken. Naast de ingang van Prime Time hangt de achter glas geafficheerde spijskaart van Je Rêve. Daar ook bevindt zich de deur die toegang geeft tot het trapportaal. Door de glas-in-lood-ramen wordt het licht er wat mysterieus gekleurd, als in een kathedraal. Bovenaan de trap betreedt men het domein van Merlijn de tovenaar. Daar ontvouwen zich twee hallucinante eetzaaltjes en een salon. Je Rêve is een idee van Daniël Curtis. Deze licentiaat in politieke wetenschappen, voormalig internationaal hockeyspeler en journalist, zocht een nieuwe bestemming voor het patriciërshuis dat eigendom is van de familie. Hij engageerde de jonge, Franse designer Zelda Ziegelbaum, die een hallucinant interieur realiseerde dat vertedert en ontwapent door de dromerige, theatrale kitsch. Je Rêve heeft gouden Louis XVI-stoeltjes met pluchen zittingen, gordijnen in wijnrood velours, in harlekijnmotief beschilderde muren, een plafond als een firmament en sprookjesachtige lusters. Deze toverdoos steekt vol subtiele details, zoals het exclusieve serviesgoed en de buitenmaatse couverts met door de hamer bewerkt heft. Er is een bescheiden spijskaart waarop carpacciobereidingen centraal staan. Je kan kiezen tussen carpaccio van eendenborst (vanaf 295 fr.), langoustines (vanaf 375 fr.), struisvogel (vanaf 345 fr.), rundvlees (vanaf 290 fr.), zeeduivel en zalm (vanaf 325 fr.), en ganzenlever (vanaf 365 fr.). Als men niet van rauw houdt, is er een beperkte doch gevarieerde keuze aan warme bereidingen, zoals gestoofde bospaddestoelen met ciderazijn (375 fr.), ravioli van ganzenlever met truffelsnippers (490 fr.), rundvlees van de haas met azijn van oude Xérès (650 fr.), en zalm met honing en limoen (645 fr.). Chef-kok is Xavier Leproult. Hij wordt geholpen door mede-eigenaar Luis Manuel Garcia.

Een meisje in space-kleren wees ons een muurtafeltje toe, waar ons bord werd verlicht door een tot muurlamp omgebouwde neushoornkop. Eerst waren er goed op smaak gebrachte plakjes struisvogelvlees met mozzarella, mango en kiwi (345 fr.) en, aan de andere kant van de tafel, een exquise carpaccio van langoustine met quenelles van kruidenroom (375 fr.). Als hoofdgerecht kwam zwarte fettucini met stukjes gerookte zalm en een dikke saus met limoen en kaviaar van zee-egel (425 fr.). De boeiende maaltijd werd afgesloten met een heerlijke mousse van chocolade en kruidenkoek (250 fr.).

Restaurant Je Rêve, Middaglijnstraat 4, 1030 Brussel. tel. (02) 218.38.13. Bediening in het Frans, Spaans of Italiaans. Lunch : 295 fr. Wijnaanbeveling : Château Magnan la Gaffelière, Saint-Emilion ’90 (995 fr.) en Los Vascos, domaines Barons de Rothschild ’91, Chili (775 fr.). Donderdagavond, zaterdagmiddag en zondag gesloten.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Daniël Curtis (met das), zijn vennoot Luis Manuel Garcia, chef Xavier Leproult en gastvrouw Françoise Lechapt.

Partner Content