Alain Meessen kreeg van zijn chef Ronnie Jonkman de opdracht om Petra Bonny op te leiden. Nu heeft het jonge duo een eigen restaurant waar grote gastronomie op maat wordt geserveerd.

Toen Alain Meessen op 16-jarige leeftijd vanuit de kokschool van Libramont naar Sint-Kruis kwam om er stage te lopen, gaf Ronnie Jonkman zijn nieuwe keukenknecht de bijnaam Meesje. Tussen de strenge leermeester en het hulpje groeide een wederzijdse waardering en toen Meesje was afgestudeerd, werd hij teruggevraagd.

Alain Meessen werd in Echternach geboren. Moeder en grootmoeder waren beiden kok in het familiehotel in Duitsland, waardoor Alain al vroeg wist dat ook hij kok wilde worden. Stages bij Bruneau (Brussel), Hostellerie Kemmelberg (Kemmel) en Apicius (Gent) maakten van de gedreven jongeman een all-round vakman.

Ruim tien jaar werkte Alain onder de vleugels van Jonkman. Die gelastte Meesje om de nieuwkomer Petra Bonny op te leiden. In de loop der jaren gingen de twee jongelui samen dromen van een eigen restaurant. Toen er in Oedelem een nieuwbouwhuis in hoevestijl vrijkwam, dat goed geschikt was om als restaurant in te richten, zagen Meesje en Petra hun kans schoon. Restaurant Alain Meessen is een elegant huiskamerrestaurant met comfortabele Louis XV-stoelen en mooi gedekte en goed uitgelichte tafels. Om altijd met zeer verse ingrediënten te kunnen werken, staan er slechts tien gerechten op de spijskaart. Maar die worden niet zoveel gevraagd, want bij Alain Meessen komen vooral lekkerbekken die kiezen voor het degustatiemenu van zes gangen, dat naar wens kan worden aangepast (1900 fr. of 2500 fr. met wijnen). Ook wij kozen voor dit menu en peuzelden in afwachting van fijne hapjes waaronder kraakverse garnalen die in hun jasje, maar zonder vingerbakje aan tafel kwamen. Voorgerecht was gebakken ganzenlever op gekarameliseerde appel met in geroosterde amandels gerolde terrine van ganzenlever en glasheldere gelei van Muscat de Beaumes-de-Venise. Petra wisselde het bord voor rogvleugel, ontdaan van de graat, gerold rond prei en opgediend met een prachtige, mousseline-achtige citroensaus. In de keuken werden ondertussen sint-jacobsschelpen in olijfolie gebakken. Ze kwamen op het bord op een bedje van aardappelpuree en fijne groenten, omringd door gewelde botersaus met reminiscenties aan champagne, fumet van garnalen en truffels, en versierd met een rozet van artisjokbladeren. Hoofdgerecht was lamsvlees met delicate lamszwezerik, groenten en een pittige saus van kalfs- en lamsbeenderen. Een bavarois van Bleu d’Auvergne-kaas en peterselie kondigde aan dat het einde van het tafelfeest in zicht was. Het slotvuurwerk bestond uit een kleurrijk bord vol zoete delicatosi, waaronder caramelflan, chocolademousse en gegratineerde vijgen.

Gastronomisch restaurant Alain Meessen, Bruggestraat 259, 8730 Oedelem. tel. en fax : (050) 36.37.84. Zondag gesloten. Wijnadvies : wit Saint Véran, Joseph Drouhin ’94 (750 fr.) en Chablis Fourchaume premier cru, Gerard Tremblay (1000 fr.) ; rood Château Calon Ségur, grand cru classé, Saint-Estèphe ’90 (1750 fr.).

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Alain Meessen en Petra Bonny : een elegant huiskamerrestaurant voor lekkerbekken.

Partner Content