Boven een café aan de Antwerpse Groenplaats heeft

de Thaise ex-ballerina Cleo een gezellig huiskamerrestaurant met drie tafeltjes. Ze kookt in Sweet Lemon alleen op bestelling.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

De ingang van het exotische eethuisje Sweet Lemon bevindt zich in een steeg, en doet ook dienst als achter-uitgang van een heavy café dat uitgeeft op de Groenplaats. Boven aan de steile wenteltrap wacht Cleopatra Suthaket achter de deur. Je mag binnen als je een tafel hebt voorbehouden en als je bent “goedgekeurd”. Voorbij het mini-keukentje is een gezellig ingericht vertrek met plankenvloer en een stilleven van droogbloemen en kaarsjes op de schouw. Aan het raam zit je op de eerste rij om de Groenplaats te bewonderen. De stenen vlakte doet wat denken aan een plein uit het Oostblok. Op de achtergrond bevindt zich de “King Kong”-toren van de KB met aan de voet de oude Grand Bazar. Die doet nu dienst als luxehotel en kreeg een hangarachtige uitstulping op het dak. Cleo brengt de spijskaart waarop vier voor- en drie hoofdgerechten staan vermeld. Wanneer wij gekozen hebben, komt zij iets anders voorstellen. Laat Cleo maar doen : als je op visite bent, moet je niet moeilijk doen. Aan de drie tafeltjes is plaats voor maximum tien bezoekers. Daarmee heeft Cleo haar handen vol, want zij doet alles alleen. Zij kookt op twee gaspitten en er zijn maar zes pannetjes. Tijd om iets op voorhand te bereiden, is er niet, want Cleo werkt overdag. Er komt tom kha kai soep : krachtig door de kippebouillon, rins door het limoensap en kruidig door het citroengras en de koriander (290 frank). De soep is lekker en Cleo komt uitleggen dat zij leerde koken van haar moeder, die in Bangkok woont, en van haar grootmoeder, die een saffier- en robijnmijn aan de River Kwai had. Haar vader stuurde haar naar het balletconservatorium in Duitsland en Cleo trouwde met een Belg uit Schoten, maar was veel te zelfstandig om thuis te zitten. “De mensen zeggen dat het hier een beetje snob is, omdat ik niet iedereen binnenlaat”, zegt de eigenzinnige ex-balletdanseres. Wanneer ze moe is of geen zin heeft, blijft de deur dicht. Want om lekker te koken, moet je in de juiste gemoedsgesteldheid zijn. Als bewijs komen scampi’s in gele currysaus, die zelf werd samengesteld uit milde Indische kruiden gemengd met zachte kokoscrème : je kunt er blijven van eten (550 fr.).

Sweet Lemon, exotic Thai restaurant en traiteur, Groenplaats 4, eerste verdieping, ingang Zwaluwstraat, 2000 Antwerpen. tel. (03) 227.30.43. Telefonisch reserveren kan tussen 19 en 20 u. Dinsdag gesloten.

Cleopatra Suthaket : “Lekker koken kan je alleen als je er zin in hebt. “

Partner Content