Geen geitewollen-sokkengedoe

in het vegetarische eethuisje Saffraan. Marie en Lud weten er gezondheid en gastronomie op een harmonieuze manier te verenigen.

Marie Dooghe en Lud Hoskens hebben elkaar aan het fornuis van het vegetarisch eethuis Lukemieke in Leuven ontmoet. Lud had een opleiding klassieke keuken gevolgd en deed ervaring op in konventionele eethuizen als Wild Water en de Appel (beide in Leuven). Marie had er zeven jaar Lukemieke op zitten. De twee Dolle Mina’s begonnen te fantazeren over een eigen eethuisje. Het moest een restaurant worden waar uitsluitend zou gewerkt worden met vegetarische gerechten uit de natuurkeuken. Bovendien moesten de bereidingen zoveel mogelijk op het laatste moment klaargemaakt worden, zodat de voedingswaarde en de smaak van de biologisch geteelde ingrediënten optimaal zouden zijn. En, last but not least, de prezentatie op het bord moest geraffineerd zijn. Als naam werd Saffraan gekozen, want hun projekt moest kleur geven aan een ontmoeting : niet alleen met smakelijke gerechten die de eet- en levenslust stimuleren, maar ook met een warme sfeer. Gezien de hoge huurprijzen heeft Marie ten einde raad het gelijkvloers van haar woning opgeofferd. Het huisje is gelegen aan de buitenkant van de stad en omdat de keuken aan de straatkant werd geïnstalleerd, blijft de eetzaal voor de buitenwereld verborgen. Binnen wijkt de gang van zaken af van de vaak geforceerd sobere aanpak in het doorsnee vegetarisch eethuis. Het gebeuren in Saffraan is wars van elk geitewollen-sokkengedoe. De eetzaal, met een vloer in tropisch hout, heeft muren die in zonnige, Provençaalse kleuren werden gesponst en waaraan kleurrijke kinderschilderijen hangen. Rond de tafels, gedekt met terracottakleurige kleden, staan antieke Schotse stoelen. Verder is er een stijlvol dressoir waarop een vaas met zonnebloemen en in het tuintje, waar de natuur met zachte hand wordt begeleid, bevindt zich een terras met blauwgeverfd tuinmeubilair. Marie en Lud hebben smaak en dat komt ook op het bord tot uiting. Er kwam een maaltijdsalade met rauwkost, gekookte groenten, fruit, algen en gebakken seitan (310 frank) en er was een dagschotel met krokant gestoofde andijvie, een met gesmolten cheddar afgetopt taartje van volle rijst, gefrituurde rode biet met munt, oesterzwammen, in de oven gedroogde tomaat en puree van pompoen met bloem van Oostindische kers (310 frank). Ook lekker was de warme appeltaart van bladerdeeg met ijs en coulis (150 frank). Op de bescheiden wijnkaart ligt het aksent op biowijnen. De huiswijn kost 480 frank.

Saffraan : vegetarisch eethuisje, Naamsesteenweg 299, 3001 Heverlee (Leuven). tel. (016) 40.69.93. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Lud (l.) en Marie kombineren in de “Saffraan” geraffineerde gerechten en een warme sfeer.

Partner Content