Paul en Teresa Van Bommel richtten een oude beenhouwerij tegenover de kerk van Terhagen in tot rendez-vous-huis voor levensgenieters : Epicurus.

Paul Van Bommel heeft al lang een affiniteit met Epicurus. De Griekse wijsgeer en stichter van de naar hem genoemde school beschouwde geestelijke rust en persoonlijk geluk als het hoogste goed in het leven. Geluk was volgens de filozoof gebaseerd op hèdone (“lustgevoel”) en een blijvend gevoel van welbehagen. Paul en zijn uit Polen afkomstige Teresa serveren in hun nieuwe eethuis Epicurus porties welbehagen. De twee hadden voordien een traiteurswinkel in Antwerpen. Maar op een dag kregen zij Epicurus’ beroemde woorden “De wijze leeft in het verborgene” ingefluisterd, waarop Paul en Teresa hun boeltje bijeennamen en met potten en pannen vertrokken naar een oude beenhouwerij tegenover de kerk van het verborgen steenbakkersdorpje Terhagen. De uit de jaren ’30 daterende slagerij werd smaakvol opgeknapt. In de achterkamers zijn nu twee sfeervolle eetzaaltjes, waar het licht via een dakvenster gul naar binnen valt over de in Provençaals geel geschilderde muren. Vloerstenen in keramiek, stoelen in natuurhout en met geel aangeklede tafels waarop olijfgroene onderzetborden staan, vormen een aangenaam geheel. In het voormalige winkelgedeelte wordt voor iedereen zichtbaar achter glas gekookt. Heer Bommel staat met stoppelbaard in sneeuwwit keukenkostuum aan de keukenkachel. Hij is niet aan zijn proefstuk toe. Als getalenteerde jonge kok opende hij in 1979 in de Antwerpse Verbondstraat Epicurus I. Paul Van Bommel was, samen met Jantje Buytaert van het restaurant De Bellefleur in Kapellen, de eerste om in te pikken op de Franse nouvelle cuisine. Paul was ook nog sous-chef in’t Fornuis en tafelhouder in de oude tentoonstellingswijk van Antwerpen. Maar het traiteurschap bracht hem geen voldoening. Zijn gepersonalizeerde bereidingen in de winkel werden afgehaald en hij kreeg zelden te horen of men het nu lekker had gevonden of niet. Dus toch weer een restaurant, waar potten-Paultje zelf de bestellingen noteert en na het eten de ronde doet om te horen wat men ervan vond. Op iedere tafel staat een karaf met koel water : een klantvriendelijke geste die goed wordt onthaald. Wij proefden van een bonte, in de breedte geëtaleerde salade met onder meer rivierkreeftjes en kalfszwezerik (520 frank) en van duif met ham met krokante jeneverbessen en bospaddestoelen (580 frank) en in het glas een Rioja-achtige Côtes du Roussillon Villages, domaine Brial 1991 (voor 550 frank een koopje). Met ijs gevulde flensjes in frambozensaus (220 frank) sloten de smakelijke maaltijd af. Epicurus is een gezellig familie- en vriendenrestaurant waar rustig en goed wordt gegeten.

Epicurus, Kardinaal Cardijnstraat 46, 2840 Terhagen. tel. (03) 888.33.11. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Dagmenu 1200 frank (1600 fr. met drank), degustatiemenu 1700 fr. (2300 fr. met aangepaste wijnen), ’s zondags brunchbuffet voor 790 fr. (kinderen tot 12 jaar 390 fr.).

Paul en Teresa Van Bommel : rustig genieten van de goede dingen des levens.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Partner Content