Na een tussenstop in Gent keerde Marc Verkinderen terug naar Brussel en opende het eethuisje L’Humeur Gourmande. Daar brengt de playboy-kok vriendelijk geprijsde, hedendaagse kost.

Marc Verkinderen kan koken : dat bewees hij eerder in zijn sympatieke kelderrestaurant La Fourchette en Habit. Daar moest men eten wat de pot schafte en dat vonden de deftige burgers van de Louizalaan heel spannend. In de Fourchette stond Marc er moederziel alleen voor. Inkopen, tafels dekken, koken, bedienen, afwassen : de dagen waren goed gevuld en vlogen voorbij. Toen kreeg Marc het aanbod om de keuken van het Gentse Pakhuis te leiden. Dat heeft hij een jaartje gedaan. Hij is echter niet de man om naar de pijpen van een ander te dansen : dus is hij weer terug in Brussel. Daar opende hij op de hoek van de Visélaan en de Terkamerenlaan zijn nieuwe eethuisje L’Humeur Gourmande. Brussel had blijkbaar goede herinneringen aan La Fourchette en Habit want tot Marcs eigen verbazing liep het vanaf de eerste dag storm. De kok, die alleen in de keuken staat en aanvankelijk de bedoeling had om zijn klanten persoonlijk te verwelkomen, is er nog niet helemaal van bekomen. Omdat hij zijn handen vol heeft aan het fornuis, is er Sandie om te ontvangen. De vrouwelijke bezoekers nemen daar geen genoegen mee en dalen de trap af naar de keuken om de goodlooking kok in T-shirt een knuffel te geven. L’Humeur Gourmande is een beetje snob en krijgt publiek over de vloer dat wel wat op het bord is gewend. Wij proefden van drie baveux roereitjes afgetopt met groene asperges, kaviaar en grijze garnalen (490 frank) en van een stuk fijne zeebaars op een luchtige en lekkere aardappelmousseline met rafels van spruiten en bieslook en omgeven door een zuiderse olie op smaak gebracht met kruiden en citroensap (450 frank). De smakelijke en moderne maaltijd werd afgesloten met in karamelsaus gepocheerde appel met een bol ijs (250 frank).

Marc Verkinderen kreeg zijn opleiding in sterrenrestaurants, zoals La Cravache d’Or en Comme chez Soi. Hij spreekt er liever niet over, want in zijn eethuisje wil hij de drempel zo laag mogelijk houden. In L’Humeur Gourmande kan namelijk veel meer dan in zo’n duur en stijf sterrenhuis, waar alles aan regels is gebonden. Iedereen is welkom, of je nu kleine of grote honger hebt. De spijskaart verandert wekelijks en vermeldt slechts een vijftal vriendelijke geprijsde voor-, hoofd- en nagerechten, die zijn afgestemd op het marktaanbod. Er is een beknopte wijnkaart, samengesteld uit met zorg geselekteerde flessen, waarvan het merendeel minder dan 1000 frank kost. Halve flesjes ontbreken. Marc is trots op zijn huiswijnen, zoals de innemende witte bordeaux Château La Freynelle, die voor 600 frank van onder de kurk komt. Voor liefhebbers van rood is er voor 795 frank een prima bordeaux ’92 van Michel Lynch.

Restaurant L’Humeur Gourmande, Visélaan 30, 1170 Brussel. tel. (02) 675.85.87. Voorlopig is het restaurant alleen ’s avonds geopend. ’s Zondags gesloten. Men moet rekenen op 1500 frank voor een maaltijd met drank.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Marc Verkinderen en gastvrouw Sandie in L’Humeur Gourmande : verfijnde gerechten, afgestemd op het marktaanbod.

Partner Content