LEKKER
Kok Hans Westerling, van het markante volksrestaurant Lucifers Grill, wordt in zijn zwarte keukenoutfit ook wel “de Zorro van de keuken” genoemd.
Hans Westerling is geen doetje, dat vertellen zijn ruige uiterlijk en zijn ruwe manier van doen. Deze stoere Zweed, die een terreinwagen of zware motorfiets als vervoermiddel gebruikt, was stuurman op de wilde vaart. De zeebonk spoelde aan in Antwerpen en viel op Christiane die zo Aantwaarps is als maar zijn kan. De duifjes openden samen een eenvoudig eethuisje op het Antwerpse Zuid, aan de rand van de bebouwde kom en op een paar honderd meter van de Scheldekaaien. Op het uithangbord kwam de naam Lucifers Grill te staan. Voor de rest ziet het restaurant er aan de buitenkant uit als een veredelde snackbar. Niemand zou kunnen vermoeden dat hier gegoede sinjoren in het weekend babykreeftjes komen eten en lol komen trappen. Christiane verdeelt de tafeltjes : onbekenden worden naar rechts achter de muur geloodst. Vaste klanten gaan naar links en nemen een plaatsje bij de open keuken, waar ze met kokende Hans plezier kunnen maken. Hans loopt in de keuken meestal in het zwart gekleed, wat hem de bijnaam “Zorro van de keuken” bezorgde. Als Christiane met de fles Aquavit rondgaat, krijgt de kok ook een glaasje. Wanneer de bestellingen elkaar opvolgen en de registerknoppen van het fornuisorgel helemaal open gaan, schakelt de kokende bon-vivant over op bier, dat rechtstreeks uit het flesje wordt gedronken. Het is verzengend heet bij de pannen en Hans veegt met zijn mouw het zweet van zijn voorhoofd. Vroeger heeft hij wel geprobeerd de dorst te lessen met water, maar is gestopt omdat hij er fluwelen benen van kreeg. In Lucifers Grill wordt uitsluitend gekokkereld met eersteklas ingrediënten die op een simpele manier worden bereid. Zo kan er niets mis gaan. Er is een beperkte spijskaart met culinaire evergreens, zoals slakken uit Bourgogne (300 frank), in de pan gebakken en met pernod geflambeerde gamba’s (650 frank), koteletten met groentekrans (650 frank), lenderibstuk (650 frank) en in de boter gebakken zeetong (650 frank). Op ons bord kwam gemarineerde rauwe zalm die droog, onder druk werd gemarineerd in een mengeling van suiker, dille en grof zout. Bij de roze plakjes zalm kwam een braaf dillesausje zonder suiker als Antwerpse interpretatie van de gravlaxsaus (450 frank). Als hoofdgerecht was er het smakelijke vlees van in de pan gebakken ribeye steak met prachtige frieten, waterkers en een nostalgische pepersaus (550 frank). In het glas kwam, zoals elders rond ons, de aangename wijn van het huis (450 frank – chât. Queyret-Pauillac, grand vin de Bordeaux 1993).
Restaurant Lucifers Grill, Brusselstraat 1, 2018 Antwerpen. Tel. (03) 216.97.00. Lunch : 500 frank.
PIETER VAN DOVEREN
FOTO : JAN CAUDRON
Hans Westerling in Lucifers Grill : eenvoudige bereidingen met eersteklas ingrediënten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier