In Het Nieuwe Palinghuis wordt het goede uit de tijd-van-toen met respekt gehandhaafd.

“Men kan de nieuwe keuken herkennen als er meer zichtbaar is van het bord dan van het eten”, beweren konservatieve lekkerbekken, die met moderne en lichte bordfantazietjes op hun honger blijven zitten. Gelukkig bestaan er eethuizen naar ieders smaak : zo worden in Het Nieuwe Palinghuis tradities met respekt behandeld. Het restaurant ligt aan “de tunnelplaats”, aan de ingang van de voetgangerstunnel onder de Schelde. Op het plein voor de deur speelde tot de jaren ’70 de basketbalklub Tunnel tegen de klub van de Veemarkt. Vedette Steveniers scoorde er het ene doelpunt na het andere.

Het Nieuwe Palinghuis is ouder dan de naam doet vermoeden. Het oorspronkelijke restaurant dateert uit de jaren ’30 en lag op Linkeroever. Eigenares was moeder Verhoeven, die na de oorlog met haar potten en pannen naar “de tunnelplaats” kwam. Het was een vrouw die ontzag inboezemde omdat zij bepaalde wie er binnen mocht, wie er naast de VIP’s uit het stadhuis mocht zitten en wie er frieten in de plaats van brood bij zijn eten kreeg. Het Nieuwe Palinghuis werd in 1983 overgenomen door haar chef-kok Erik Haentjens en zijn vrouw Gonda Vanhulle. Tot vandaag is hij de tradities van het huis trouw gebleven en brengt hij een Belgische interpretatie van de traditionele Franse viskeuken. Vis laat Erik Haentjens overkomen uit Rungis, Zeebrugge en Vlissingen.

Het decor versterkt nog het traditiegevoel. Het interieur met de opgeblonken koperen scheepsparafernalia en de gekapitonneerde zitmeubels is een prettig anakronisme dat vooral bij oudere mensen in de smaak valt.

Wij kozen een plaatsje achter de gezandstraalde ramen in de recentelijk toegevoegde houten uitbouw op het voetpad. De ober begroette ons met “een goede middag samen” en bracht een spijskaart met culinaire evergreens zoals paling in ’t groen (525 frank), zeetong met kreeftesaus en grijze garnalen (825 frank) en tarbot van de grill (1125 frank). Specialiteiten zijn mosselen op zes verschillende manieren bereid (vanaf 395 frank), bouillabaisse in drie gangen opgediend met o.m. tarbot en kreeft (1595 frank voor twee) en zeevruchtenschotel Royal (1590 frank). Wij proefden van garnaalkroketten met bros gefrituurde peterselie (365 frank), gepocheerde kabeljauw met mousselinesaus en in gehakte peterselie gewentelde kasteelaardappelen (725 frank) en crêpe Suzette met sinaasappelboter (285 frank) : drie smakelijke klassiekers uit de burgerkeuken die volgens de regels van de kunst waren bereid en die weer eens bewezen dat wat echt goed is, altijd goed blijft.

Het Nieuwe Palinghuis, Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 231.74.45. Gesloten op maandag en dinsdag.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Erik Haentjens en Gonda Vanhulle in Het Nieuwe Palinghuis : traditie is troef, zowel in de keuken als in het decor.

Partner Content