De bevallige Fleur en haar kompagnon Pitou stichten aangename verwarring, door in hun gezellige retro-brasserie Chez Fleur bontgekruid Vietnamees eten te serveren.

In de loop der jaren is er aan de Boondaalse Steenweg, in de buurt van de ULB, een monokultuur van goedkope eethuisjes ontstaan. Zo goed als alle keukens van de wereld zijn er vertegenwoordigd. Er is zelfs een retro-brasserie, met kerstboomachtige guirlandes aan de gevel. In het nostalgische decor met art-nouveaulampjes uit glaspasta, een cafétoog en allerlei snuisterijen van de rommelmarkt, hoor je Aznavour op de achtergrond kwelen. In zo’n omgeving zou je normaal gesproken stoofpotjes en andere culinaire evergreens uit grootmoeders keuken verwachten. Maar Chez Fleur wordt die logika vriendelijk onderuit gehaald. Tussen de brasserietafeltjes lopen geen garçons met lange voorschoten, maar sierlijke Vietnamese meisjes. De bevallige Fleur heeft de leiding en in de keuken staat haar in kokskleding uitgedoste familie. Alleen haar zakenkompagnon Pitou is Belgisch, maar die blijkt een aardig mondje Vietnamees te spreken als hij het personeel berispt omdat de spijskaarten onder de koffiemelk zitten.

Studenten, burgers en buitenlui komen via de roodfluwelen paravent binnen, verdringen zich voor een tafeltje en als er niets vrij is, wordt er gewacht in het gangetje naast de keuken. Niet voor niets is er een kontinue toeloop. Chez Fleur heeft meer dan één verdienste : het gezellige interieur, de charmante bediening, de verzorgde, matig gekruide Vietnamese keuken en de licht verteerbare prijzen. Suksesgerechten van de gevarieerde spijskaart zijn onder meer : het assortiment stoom- en grillhapjes op een gouden bord (380 fr.), de zoetzure tamarinde- en ananassoep Ta Banh Lu van de Vietnamese eilanden (420 fr. voor twee), stoofpotje Tom Rim van grote scampi’s met nuoc mam vispekel en een schepje suiker in de saus (480 fr.), en de rijsttafel Thap Cam Xao met vijf verschillende bereidingen (1500 fr. voor twee). Op tafel kwam gepeperde Wan Tan soep met zwevende deegflinters met vulling van gemalen langoustines (160 fr.),pikante kip met verse basilicum en lekkere kokossaus (300 fr.), de huiswijn (een eenvoudig slobberwijntje uit de Ardèche, die voor 450 fr./liter vanonder de kurk gaat) en als oosters nagerecht een in sesamzaad gerolde, gefrituurde kokosbol met ijs (160 fr.).

Chez Fleur, Boondaalse Steenweg 326, 1050 Brussel. tel. (02) 640.04.69. De keuken is dagelijks non-stop geopend van 12 u. tot na middernacht. Zaterdag- en zondagmiddag gesloten. Lunch 250 fr., menu’s 495, 650, 795 en 895 fr.. Bediening in het Vietnamees, Spaans, Engels en Frans.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Bij Fleur en Pitou : een charmante kombinatie van oost en west.

Partner Content