De oogst van dit literaire najaar brengt heel wat kleine lekkernijen : leuke kinderboeken die zonder betutteling en met verrassende illustraties uw hart en dat van uw koters veroveren.

Feministisch sprookje

“Er was eens een prinses. Een stoere prinses die op haar vingers kon fluiten. Zo eentje die een naam gaf aan enge spinnen.” De protagonist uit het luistersprookje Prinses zkt ridder is net als uw stoere (klein-)dochter niet zoals de meeste andere meisjes, die keurig blijven zitten en luisteren. Ditmaal is het trouwens niet de ridder die de prinses komt bevrijden, nee, zij stapt naar hém toe op haar steltenvlechten. Een fonkelend feest voor donkere winteravonden. Er hoort ook een vertelvoorstelling bij, met muziek en tekeningen op een reuzenscherm.

Prinses zkt ridder (32 pagina’s, 15,95 euro), verteld door Britt van Marsenille, op muziek van Antoon Offeciers en met illustraties van Tom Schoonooghe, Uitgeverij Lannoo, ISBN 978-90-209-7264-1, speeldata op www.hetgevolg.be, onder meer op 4 en 5 januari 2008 in Het Gevolg, Turnhout. Vanaf 5 jaar.

In het donker

Bart Moeyaert maakt met De baas van alles een droom van veel leeswurmpjes waar : in het donker lezen. Het boek bestaat uit dag- en nachtepisodes, die laatste bevinden zich op uitklapbare, lichtgevende bladen. Het verhaal draait om een kat die uitzoekt waarom een hond – vastgeketend aan een boom – trouw op zijn baas blijft wachten. De mooie tekeningen in zwart en (oplichtend) geel zweven tussen droom en werkelijkheid. Wie niet houdt van voorlezen, of des te meer van mooie stemmen, kan zich wenden tot de cd met de zachte stem van Bart Moeyaert en muziek van Stef Kamil Carlens. Een voorsmaakje vindt u op www.bartmoeyaert.com.

De baas van alles (60 pagina’s, 24,95 euro), van Bart Moeyaert met illustraties van Katrien Matthys, Uitgeverij Manteau en De Harmonie, ISBN 978-90-223-1954-3. De luister-cd verscheen bij Uitgeverij De Kunst.

Verliefde kip

Voor de hele kleintjes is er Ka en Kip, over de bijzondere band tussen een kabouter en een kip die toevallig op elkaar botsen en gaan samenwonen. De mooie, maar ongewone, eenvoudige illustraties tonen hun doen en laten, en hoe zij elkaar na een tijdje beu raken. De poëtische bewoordingen maken het een universeel sprookje : “Ze zijn moe. Te moe om te praten. Te moe om elkaar te zien.” Na een hevige ruzie leggen ze het toch bij en worden ze zelfs verliefd. In tijden van nieuwe relatievormen kan deze wel tellen.

Ka en Kip (32 pagina’s, 17,50 euro), van Tomas Nollet, Uitgeverij De Eenhoorn, ISBN 978-90-5838-400-3. Vanaf 4 jaar.

Musti in het nieuw

Musti heeft een facelift gekregen. Na bijna veertig jaar op televisie is het katertje er nu in 3D, en ook de boekjes zijn gevolgd. Ook de begin- en eindgeneriek van de serie zijn opgefrist en Musti en zijn vriendjes hebben fonkelnieuwe stemmen.

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content