In Re-Source staat ‘slow fooding’ centraal : de bezoekers trekken tijd uit om de geneugten van het tafelen te herontdekken.

:: Re-Source : Zuidstraat 164, 1000 Brussel.

02 514 32 23. www.restaurantresource.be

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Keuzemenu aan eenheidsprijs (35 euro),

businesslunch (15 euro).

Slow food is echt geen geitenwollensokkengedoe : dat kan je met eigen ogen vaststellen in Re-Source. Het eethuis opende in mei en de filosofie achter de formule, de omgeving en natuurlijk ook het eten vielen onmiddellijk in de smaak bij vlotte dertigers en veertigers. Het idee van Re-Source komt van een professioneel duo : Vincent Regniez, de rustige, meewarig kijkende zaalman, die men eerder tegenkwam in Brusselse eethuizen als Maurice à Olivier en l’Auberge de l’Isard, en chef-kok Christian Baby, die van Congolese origine is en ervaring opdeed in het voorname Ritz Hotel in Parijs en in de fijnkostrestaurants Vieux Boitsfort en Le Gril aux Herbes d’Evan in Brussel. De twee kunnen in ieder geval goede papieren voorleggen. Zij krijgen hulp van Sarah Allewaters, die ook voor de correcte Nederlandse vertaling van de spijskaart instaat. Zij is de echtgenote van Baby en is momenteel hoogzwanger.

In het slow fooding-concept van Re-Source gaat het om creatief en vernieuwend koken volgens traditionele regels en met gewone maar goede producten, zoals verse vissen en veel groenten. Re-Source komt eveneens op voor met zorg, op een natuurlijke manier gemaakte wijnen. Ook wij voelden behoefte om ons te ‘herbronnen’ en trokken naar het Rouppeplein, waar wij de auto achterlieten.

Keuzemenu aan eenheidsprijs

Re-Source heeft een façade van glas, die weinig verborgen houdt. De eetzaal is hedendaags, naar eigen ontwerp ingericht. Het decor bestaat uit baksteen en strak bepleisterde muren en vloeren en tafelbladen van donker hout. Op het streepje tafellinnen wachten sobere, rechthoekige borden.

Re-Source hanteert een klantvriendelijke formule : je eet voor een eenheidsprijs van 35 euro en voor dat bedrag kan je kiezen uit vijf voor-, hoofd- en nagerechten. Dwarsliggers kunnen de hoofdgerechten afzonderlijk bestellen en betalen dan 25 euro per gerecht. Wij ervaarden dat de term slow food letterlijk wordt genomen en moesten lang wachten voordat de bestelde gerechten voor ons stonden. Als wachthapjes kwam een glaasje met inzakkend schuim van wortelsoda en puree van erwtjes, gevolgd door zeven groentehapjes, kunstig als pralines geëtaleerd op een langwerpig bord. Er kwamen warme broodjes uit ovenvorm.

Ondertussen nipten wij van een Vouvray, Domaine Lemaire Fournier 2002, een heerlijke, mondvullende, witte raswijn, die er kwam op enthousiast aanraden van Vincent Regniez (32,90 euro). De twee uitverkoren voorgerechten waren : Anjouduif a la plancha, op ovenplaat zonder vet gebraden, met truffelpasta, jonge spinazie, gebakken broodkorstjes en Aziatische bouillon en, aan de andere kant van de tafel, langoustines op twee wijzen : één gebakken in eigen jas, de ander verwerkt in cannelloni met Espelettekruiden en emulsie van de schalen. Beide bereidingen wisten te behagen. Als derde wachttijdverkorter kwam een glas met meloensorbet, aan tafel besprenkeld met een druppel Waalse brandewijn. Volgden twee hoofdgerechten : het verse visvlees van in de oven, onder kruidkorst bereide kabeljauw met krokant gebakken groenten en, aan de overkant, een exquis stukje tarbot met emulsie van kervelwortel. Om in toon af te sluiten was er versgedraaid vanille-ijs en warm chocoladegebak met uitlopende kern.

Goed bevonden

Re-Source ligt schuin tegenover het beroemde restaurant Comme chez Soi. Toen Pierre Wynants voor het venster stond te kijken, is Vincent Regniez naar buiten gestapt en heeft hij hoffelijk aan de meester gevraagd of hij van dienst kon zijn. Pierre Wynants wees dit aanbod vriendelijk af en zei glimlachend : “Het schijnt dat men goed eet bij u.” Dat konden wij beamen ! De rekening was fast en lag in één seconde op tafel. De vijf euro die werd aangerekend voor een half litertje water, was de enige valse noot in dit voor de rest zo prettig harmonieuze concept.

slow-foodrestaurant

Keuken7,5/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Service 7,5/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content