Langzaam garen

Luc Vereecken en Sabine Rooman werken samen in hun management consulting bureau én in de keuken. Aan hun tweedehandse Moltenifornuis vormen zij een hecht team. De twee houden van lekker eten en maken al twintig jaar deel uit van een kookclub. De stress van de professionele job reageren zij af door te koken en iets met de handen te doen. Wanneer zij met een moeilijk dossier zitten, zeggen Sabine en Luc tegen elkaar : “We zullen dit weekend eens wat vrienden uitnodigen.” Tijdens het kokkerellen komen de oplossingen vaak spontaan naar boven en tegen zondagavond passen de stukken in elkaar.

Sabine en Luc hebben altijd samen gekookt. In het begin waren zij elkaars concurrenten. De laatste jaren zijn zij naar elkaar gegroeid en vullen zij elkaar aan, zoals dat in een keukenequipe hoort. Ieder heeft zijn taken. Sabine kreeg veel kennis mee van haar moeder, een echte cordon bleu. Zij bracht haar dochter de basis bij en de liefde om mensen thuis aan tafel te verwennen. Luc is een gourmet, beroepshalve komt hij vaak in restaurants. Eet hij iets bijzonders, dan informeert hij zich bij de chef en probeert hij het geproefde gerecht thuis na te maken. Hij grasduint ook graag in kookboeken. Zijn lievelingsreeks is Euro Delice met Europese toprecepten. De boeken zijn voor gevorderden, want er wordt niet veel in uitgelegd. De reeks ligt trouwens voor een tiende van de prijs bij De Slegte.

De voorkeur van dit keukenduo gaat naar Franse en Japanse gerechten. De techniek krijgt veel aandacht. Ze hebben veel gestudeerd en geëxperimenteerd om het koken op lage temperatuur te beheersen. Langzaam garen geeft de kok met dienst de mogelijkheid om bij de gasten te zijn en intussen vlees en vis op een sublieme manier te bereiden. Als illustratie geven Sabine en Luc twee van hun toprecepten. De langzaam gegaarde rosbief verdient een stevige, volle, donkerrode wijn uit het zuiden van Frankrijk. Luc stelt een rode wijn voor die een stuk minder duur is dan een gigondas, vacqueyras of andere zuiderse volle wijn, en dit uit een streek die niet zo bekend is voor klassewijnen : de Ventoux.

Wijnhuis Fondrèche uit Mazan heeft sinds kort een honderd procent biologische wijn : de Nadal, die je met een betere châteauneuf-du-pape of gigondas kunt vergelijken (wijngoeroe Parker gaf 90 punten). Basisdruiven zijn grenache en mourvèdre. Ca. 11 euro bij Magnus in Antwerpen (www.magnuswijnen.be) en Le Clos du Culot in Waver (www.closduculot.be).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content