LANGS ONBESTAANDE HUIZEN

© THOMAS VANHUYSE

Een ballet van robotstofzuigers, een lichtgevende wandelende tak, en vier rockers die een ‘design perfomance’ geven. Op wandel door Kortrijk, nog tot dit weekend in de ban van design.

1. XPO

Zes Xpohallen, 40.000 vierkante meter meubels en bijna 300 exposanten. Dat is Inte- rieur Kortrijk in het kort samengevat. Het is de meest toonaangevende designbiënnale van ons land, opgericht in 1968 in de toenmalige Hallen van Kortrijk. Die hallen heten tegenwoordig Xpo, en ook vandaag nog vind je er het kloppende hart van de Biënnale. Curator dit jaar is Joseph Grima, ex-hoofdredacteur van het Italiaanse magazine Domus. Hij koos voor de intrigerende slogan The home does not exist, dat kan tellen als provocatie bij een woonbeurs. Op de Rambla, zeg maar de tussengang, neemt hij in een expo het concept huiselijkheid onder de loep.

Doorniksesteenweg 216

2. BUDAFABRIEK

Zaag. Arbijt. Fragmenture. Alleen al aan deze namen hoor je dat het om jong geweld gaat. In de Budafabriek – de naam komt van de gelijknamige wijk – zit Ventura Interieur, een beurs voor opkomende talenten. Op dezelfde locatie vind je ook de tentoonstelling Scandinavian designers at work, met producten van achttien Noorse, Zweedse en Deense ontwerpers, onder wie bekendere namen zoals Susanna Vento en Louise Hederström.

Hoek Dam / Budastraat

3. THE DESIGN PHARMACY

In de gebouwen van de West-Vlaamse apothekersvereniging organiseren enkele merken hun eigen minibeurs. Onder meer Modular, BuzziSpace, Niko en Alessi tonen er nieuwigheden in The Design Pharmacy, duizend vierkante meter groot. Je ontdekt er de Médard, een letterlijk buitenbeentje bij Modular, want de lamp lijkt wel een wandelende tak. Of gouden stopcontacten bij Niko. Of ga gewoon voor een hapje in de showkeuken van Bulthaup.

Rekollettenstraat 23

4. 10 YEARS DAMN°

Designmagazine DAMn° bestaat tien jaar en viert dat met een expo waar je aan bid & buy kunt doen. Tijdens de tentoonstelling A Matter of Perception kun je objecten van onder meer Jasper Morrison, Alberto Alessi, de Campanabroers en Julien De Smedt ter plekke kopen en meenemen.

Broeltoren aan de Broelkaai

5. DE / RECONSTRUCTION

Een ‘designperformance’ heet dat dan als een muziekband een installatie in elkaar steekt. De jonge Kortrijkse elektrorockband Goose palmt de vier verdiepingen van de Budatoren in : elk van de vier bandleden krijgt een eigen etage waar ze hun ding doen, met op de achtergrond fotografie van topfotograaf Willy Vanderperre.

Burgemeester Tayaertstraat

6. BROELMUSEUM X GLITHERO

Het Londense designduo Studio Glithero geeft aan de hand van de techniek Pepper’s Ghost een rondleiding door het Broelmuseum. Pepper’s Ghost is een visuele truc, uitgevonden in de negentiende eeuw door John Henry Pepper. Met optische effecten worden spookachtige verschijningen gecreëerd. Het resultaat is een mysterieuze tour langs de collectie regionale beeldende kunst van het museum.

Broelkaai 6

7. BROELSCHOOL

Een school, bijbehorende kapel en zustersvertrekken, plus twee patriciërswoningen die op het punt staan te worden afgebroken. De site Broelschool werd verkocht aan een projectontwikkelaar die architect Bart Lens in dienst nam om er nieuwe gebouwen neer te zetten. Maar voor het zover is, worden de klaslokalen ontstoft en tien dagen lang nieuw leven ingeblazen. Je struikelt er haast over de evenementen. Roomba Ballet bijvoorbeeld, een dansoptreden van robot-stofzuigers (!), een idee van curator Joseph Grima. Design Duos toont hoe twee ontwerpers meer weten dan één, met werk van onder andere het Belgische duo Baroness O.

Eyes / Nights only is een tijdelijk hotel waarin elke kamer door een ander designmerk werd ingericht, Mad about Living doet hetzelfde maar dan met een appartement en Brusselse designers. Al dat designgeweld laten bezinken kan in de Interieur Bistro, van bord tot mes ingericht door de laatste acht Designers van het Jaar.

Guido Gezellepad / Guido Gezellestraat

8. DESIGN VIRAL

Op nummer 13 in de Leie-straat zitten onder één dak drie winkels met smaak : design-store Debestekamer, mannenwinkel Rolls, en wijnbar Botiga13. De drie bieden tijdens Interieur een platform aan jonge designers zoals Atelier Bonk, Tjip en Atelier Belge. Dienstdoend curator was Cas Moor (zie p. 88). Alleen al Atelier Belge is de moeite waard om te gaan ontdekken. Hun fraaie Loopholes is de Belgische versie van het beroemde Stringrek.

Leiestraat 13

9. 10 DAGEN / 10 ONTWERPERS

Tien jonge meubelontwerpers verzamelen in een ‘inkijkatelier’ in het Seymour Park. Ze tonen er hoe een meubelstuk tot stand komt. Bij de tien vind je onder andere conceptuele denker Nel Verbeke, meubelmaker Alexandre Lowie, purist Brent Neve met zijn label Ikke, en designduo Dialect. De mooie selectie geeft meteen een beeld van de hedendaagse jonge design- scene in Vlaanderen.

Aalbeeksesteenweg 74

10. BELGIAN DESIGN HEROES

Omdat het niet allemaal spiksplinternieuwe ontwerpen moeten zijn : deze expo verzamelt meubels uit de vorige eeuw van Willy Van Der Meeren, Lucien Engels en Baucher-Feron. Ze worden heruitgegeven door Gentenaar Frederic Rozier, die als locatie voor de expo een huis van de inmiddels overleden Belgische architect Jan Tanghe koos.

Jan Van Eyckstraat 11

11. KAAI1

Daar is curator Cas Moor weer. Samen met Lieven Musschoot (zie p. 88) laat hij een creatieve bom ontploffen in een lege hangar in de Doornstraat. Een hoop minder bekende kunst- en designnamen doen er hun ding. Onder meer : Studio Sergeant (meubels), Liesbet Vanessche (olieverfschilderijen) en Jolien De Baets (juwelen).

Doornstraat 4

Info : www.interieur.be.

DOOR VEERLE HELSEN & ILLUSTRATIE THOMAS VANHUYSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content