De weg die naar het Landgoed Schoutenhof leidt, is van een idyllische schoonheid, loopt door zachte hellingen met veel groen en langs kleine herbergen. Ook het landgoed ligt in het groen, en ziet er tegelijk een beetje statig uit. Binnenin zit alles netjes op zijn plaats, heerst er orde en rust. De familie Keijenberg die het hotel sinds twintig jaar runt, wil alles het liefst zo houden. De sfeer is huiselijk en verwijst naar vervlogen en rustiger tijden, de jaren ’50 ook.

Het huis werd in 1939 opgetrokken in opdracht van de familie Merckelbach die generaties schouten opleverde en in hogere kringen met respect werd bejegend. Het werd een gastvrij huis, met grote kamers waar ook de leden van de Nederlandse koninklijke familie graag verbleven. De latere koningin Beatrix leerde er zelfs haar man Claus kennen; al wordt daarover weinig gezegd, omdat discretie hier troef is. Mevrouw Keijenberg fungeert als gastvrouw en ziet letterlijk alles. Zij waakt over de rust en de privacy van de gasten, waarvan de meesten al vele jaren klant zijn. Wie er niet logeert, heeft er niets te zoeken: bezoekers komen niet op de koffie en krijgen er evenmin iets te eten.

“Anders krijg je vreemde mensen op het terras, en dat kan niet omdat de gasten niet graag gestoord worden. Persoonlijke aandacht is bij ons belangrijk. Dat is nu eenmaal onze politiek en het gaat al heel lang goed”, merkt mevrouw Keijenberg op, wier man in de keuken staat.

De tien kamers van het Schoutenhof zijn niet meteen pareltjes gevuld met antiek: hier gaat het veeleer om degelijkheid. Stevige eiken meubels, maar niet zonder charme – voor wie daar tenminste gevoelig voor is. Het domein was oorspronkelijk zeventien hectare groot, en daarvan is precies één hectare overgebleven. Wie op het terras achter het hotel zit, merkt daar niets van, en krijgt een paradijselijk uitzicht over de Geulvallei en de hellingen daarachter. Geen huis dat het pastorale kader verstoort. Vóór het landgoed ligt een smetteloos gazon, met in het midden een boom die prettig contrasteert met de lichtgele bakstenen van de gevel. Binnenin heerst de sfeer van een Engels guesthouse.

“Vroeger hadden we vooral oudere klanten, maar tegenwoordig zien we meer dertigers en veertigers die tijdens de week een drukke baan hebben, en in het weekend rustig komen uitblazen, die zich lekker thuis willen voelen, weg van de drukte.”

Hotel Landgoed Schoutenhof, Molenweg 1, NL-6285 NJ Epen, Nederlands Limburg. Tel. +31-43-45 52 002, fax +31-43-45 52 605. Een overnachting met ontbijt kost 85 of 105 gulden per persoon. Voor een midweekarrangement (aankomst maandag, vertrek vrijdag) met overnachting en ontbijt betaalt men 310 of 370 gulden per persoon.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content