Landelijk, knus en smakelijk

Pieter Waterloos kiest voor klassieke, verzorgde Belgisch-Franse bereidingen. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE: Romantisch hoeverestaurant

KEUKEN: 7

DECOR: 7,5

COMFORT: 6,5

SERVICE: 7

PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU: 7

Bedankt voor de tip Guy Heyse ! Deze Knack Weekend-lezer en gebruiker van de Knack Restaurantgids beval ons Huyze Waterloos aan. De inspanningen en het enthousiasme van de jonge chef, Pieter Waterloos (25), waren volgens hem een bezoek en een beoordeling waard. Detail in de marge : de belangrijkste vleesleverancier van de kok is zijn eigen vader die een uitstekende beenhouwerij uitbaat in Sint-Martens-Latem. De mail van Guy Heyse overtuigde en wij reserveerden een tafeltje onder een andere naam.

Het restaurant is te vinden in een romantisch hoevetje aan een rotonde tussen het weelderige groen aan de golf van Sint-Martens-Latem. In de schuur van de honderd jaar oude boerderij speelden de boeren eertijds Krullebollen ( jeu de boules). Het eethuis is knus ingericht in een elegante hedendaags-rustieke stijl. Greige, een mengeling van grijs en beige, is de terugkerende tint van het geraffineerde, landelijke geheel. Het haardvuur brandt en de ruimte wordt gevuld met stemmingsvolle muziek. Het repertoire op de spijskaart is klassiek Belgisch-Frans. Pieter Waterloos heeft blijkbaar geen behoefte om zichzelf te bewijzen via nooit eerder getoonde creaties. Geen probleem voor ons, want wij geven de voorkeur aan goed klassiek boven geforceerd inventief. Bereidingen met kreeft, côte à l’os van Witblauw rund en nagerechten zijn specialiteit.

Wij dronken een glas witte huiswijn Domaine Lafage 2009 uit de Roussillon (4 euro) en omdat het een meevaller was, namen wij bij het eten ook de rode Lafage, die als huiswijn 20 euro per fles kost. Er kwam tabouleh met Ganda als onnodig vullend hapje. Garnaalkroketten met wat te taaie korst rond vloeiende vulling zonder grote smaakdiepgang, opgediend met raketsla (15 euro) en grofgesneden tartaar van tonijn met zacht wasabi-ijs en wakame (23 euro) waren de voorgerechten. Wij kozen twee verschillende hoofdgerechten : met het mes gehakte tartaar, gekruid met (te) veel grof zout en op smaak gebracht met kapperbessen kwam met een frisse kruidensalade en heerlijke, knisperende frieten gefrituurd in ossenvet (22 euro) ; hazenrug Harlekijn verscheen met wildsaus en fine-champagnesaus, veenbessen, peer in rode wijn, gebraiseerd witloof, bospaddenstoelen en aardappelkroketjes met dikke harde korst (23 euro). Afsluiten deden wij met zalvendzacht ijs van cuberdons, coulis van framboos en gedroogde rode bessen (10 euro).

Info

Restaurant Huyze Waterloos

Nelemeersstraat 2

9830 Sint-Martens-Latem

09 388 31 00

www.huyzewaterloos.be

Dinsdagavond en woensdag gesloten. Zaterdagmiddag open na reservatie. Lunch 19 euro. Zomerterras in het groen.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content