Tao Healing is geen godsdienst maar een praktisch systeem om zelf je geest en lichaam weer gezond te maken, ontworpen door de Chinese Thai, Mantak Chia. Het interessante eraan is dat het om actieve meditaties gaat die je kan inbouwen in een gewoon leven.

Taoïsme is een ingewikkelde materie en je moet al veel boeken lezen om de enorme hoeveelheid kennis te vergaren die je in het Tao Healing Center, 30 kilometer ten noorden van Chiang-Mai in Thailand, in een korte tijd krijgt voorgeschoteld. Mantak Chia, die al 12 boeken heeft geschreven over de praktijk van het taoïsme, heeft geen geheimen voor de tientallen studenten die vanuit de hele wereld elke winter en zomer komen toegestroomd. In tegenstelling tot de vroegere meesters wil hij elk detail onthullen en omzetten in praktijk. De Chi vloeit er welig, een energiestroom die niet te stoppen is en mijn hele geest en lichaam vitaliseert.

“Je bent zonder het zelf te weten erg taoïstisch”, vertelt William me, een Amerikaan die zichzelf de master of nothingness noemt en Mantak Chia al sinds jaren begeleidt op zijn reizen naar het buitenland om les te geven. “Je leeftijd niet vertellen, is goed. When a taoïst tells his age, nobody believes him anyway“, lacht hij. “En je reist veel en zoals je waarschijnlijk weet: the taoïst wanders.” Dat stelt me een klein beetje op mijn gemak, want ik ben echt een volkomen leek.

Mediteren is niet makkelijk voor me. Uren stilzitten en mijn geest leegmaken maakt me meestal nog zenuwachtiger. Daarom trekt het Tao Healing-systeem me zo aan. Je hoeft niet te vervreemden van de maatschappij, je kan het inbouwen in een normaal leven. Het grote doel is natuurlijk streven naar het niets, maar daar ben ik nog niet. Ik wil eerst ‘het iets’ voelen. De omgeving is perfect: landelijk en erg rustig. Het dorpje Ban Talat Mai ligt op loopafstand. Ik huur een fiets en ontdek het hele gebied. Doi Saket is het dichtsbijzijnde stadje en het heeft een mooie tempel en een enorme boeddha die uitkijkt over de hele streek als een soort blinkende reus. De Tao Garden ligt aan de voet van de oostelijke Himalaya’s. In het noorden van de tuin is er een stuwmeer, de perfecte plaats voor een ochtendmeditatie. Vandaaruit kan je de hele landelijke omgeving zien ontwaken, met de in mist gehulde heuvels waar hier en daar een rookwolk uit opstijgt. Een unieke plek, net zoals de tuin zelf, die 80 are groot is en beplant met heerlijk geurende bloemen, fruitbomen en groenten.

Om 6 u.30 begint de dag. De ochtenden zijn fris, de dagen heerlijk warm. Het is winter in Thailand. Een uurtje oefeningen met de opkomende zon als getuige. Master Chia geeft bijna alle lessen zelf, ook op dit onmenselijk vroege uur. Ontspannen, stretchen en Iron Shirt, het aarden van jezelf, de kracht van de chi, er is materie genoeg om de dag te beginnen. De lessen gaan door tot 21 u.30, met grote pauzes waarin je een kruidenstoombad kan nemen, massages kan uitproberen, gewoon ontspannen aan het prachtige zwembad, een eindje gaan fietsen, fitnessen of een boekje lezen in een van de vele prieeltjes in de tropische tuin.

Het is een ongelofelijk verhaal, maar vijf jaar geleden was hier niets. De grond was al verscheidene malen doorverkocht aan boeren die telkens tot de conclusie kwamen dat er helemaal niets wilde groeien. Sinds Mantak Chia hier zijn centrum heeft geopend en de energie weelderig stroomt, is dit een van de meest vruchtbare plekken die ik ooit zag. Het is amper te geloven dat de bomen en planten maximum vijf jaar oud zijn. En toch is het zo. Alles wat we eten, komt ook uit de tuin en de grond rondom ons. Het voedsel is perfect uitgebalanceerd, organisch gekweekt en bovendien lekker. Regelmatig begint Mantak Chia de les met een opmerking als: vandaag is het brood helemaal anders, hopelijk lusten jullie het. Hij is geobsedeerd door eten en gaat regelmatig zelf de keuken in om dingen te veranderen. Er zijn fruit- en theepauzes, de theesoorten die we à volonté krijgen voorgeschoteld, hebben allemaal een functie en een genezende werking op bepaalde organen én zijn bovendien bijzonder lekker. Er is eten voor vegetariërs en voor niet-vegetariërs.

“God was ook geen vegetariër”, verklaart lachend Mantak Chia, die ook wel eens een stukje kip lust. Hij is een Chinese Thai, katholiek opgevoed, maar ook van jongs af aan met het boeddhisme geconfronteerd. Hij mediteert al vanaf zijn zesde. Zijn taoïstische en boeddhistische leraars hebben zijn pad geëffend. Hij past zijn cursussen nog voortdurend aan omdat hij door de dagelijkse praktijk steeds dingen bijstuurt.

De Healing Tao is geen godsdienst, het is een praktisch systeem voor zelfontwikkeling, ontworpen door Mantak Chia. Eigenlijk leer je terug in contact te komen met de natuurlijke energieën die ons omringen en kan je op die manier harmonie brengen in je mentaal, spiritueel en fysiek leven. Hét principe is: extra energie creëren om jezelf te helen. Die energie (Chi) zit overal: in de zon, de maan, de bliksem en ze is bovendien gratis. We kunnen ze lenen van het universum en opslaan in ons eigen lichaam en geest. Als ik hem vraag waar hij nog naar streeft, zegt hij: “Onsterfelijkheid”. Daarmee bedoelt hij niet dat hij niet wil sterven, maar dat zijn energetisch lichaam in zijn sterfelijk lichaam een eeuwig leven is beschoren. Het leven versimpelen, streven naar één ding, de stress bannen uit je leven, jezelf genezen en ziektes voorkomen, zelfmassage om al je organen beter te doen functioneren, een constante energievoedingsbodem vinden, het zijn maar enkele van de vele doeleinden die je je hier als student kunt stellen. Ik weet nu al dat één week veel te kort zal zijn!

Een van de basismeditaties is de innerlijke glimlach. Lachen naar je organen en ze zo kalmeren, gezond maken, energie opwekken en negatieve gevoelens vervangen door positieve. Mijn humeur verbetert zienderogen! “Kwaad zijn is niet erg, als je weet waarom je boos bent. Je kan het ook omdraaien: haat kan liefde worden als je maar lang genoeg naar je organen lacht! Vuilnis wordt toch ook compost”, zegt Mantak Chia, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Tao zoekt steeds de middenweg, er is geen kwaad en goed in het taoïsme. Het gericht glimlachen is niet echt moeilijk, al moet je voorstellingsvermogen natuurlijk een beetje getraind zijn. Ik lach naar mijn maag, longen en hart voel me al snel lichter worden.

“Seksuele energie is dé levensenergie voor ieder van ons”, vervolgt Mantak Chia. Glimlachen naar je seksuele organen kan die levenskracht enorm versterken en zeg nu niet dat je dat een onprettige bezigheid vindt”, lacht hij. Hij heeft een goed gevoel voor humor, en alhoewel er veel over seks wordt gepraat, is er niets choquerend. In veel religies is seks taboe. Taoïsme zegt: geniet van je seksualiteit, want een vierde van onze levenskracht komt eruit voort. De energiestroom die als een waterval, van boven naar onder, via een aantal organen wordt geleid, is duidelijk voelbaar, al vanaf de eerste dag. Ondanks de enorme hoeveelheid informatie die ik hier in één week krijg, worden de dingen vrij snel duidelijk en zijn ze heel resultaatgericht door de vele praktijklessen van ’s morgens tot ’s avonds. In een paar dagen tijd voel ik mezelf herleven, het is bijna miraculeus.

Twee stevige jongens staan met volle kracht tegen me aan te duwen. Dit is mijn eerste echt aantoonbare resultaat en ik zwel van trots dat ze me niet omver krijgen. Iron shirt bestaat uit vijf ingewikkelde houdingen en is een perfecte basisoefening voor Tai Chi, een Chinese manier van zelfverdediging die, traag uitgevoerd, een soort bewegende, energieopwekkende meditatie is. Met Iron shirt leer je jezelf te aarden zonder enige kracht te gebruiken. De manier van ademhalen is erg belangrijk, het verzamelen van de Chi (energie) in de tantien, een punt dat zich drie vingers onder de navel bevindt en ook wel hara wordt genoemd, is nóg belangrijker en verder moet je in staat zijn om de kracht van de anderen, de duwers zeg maar, te gebruiken en recht de aarde in te leiden via je benen, zodat je je als een boom verwortelt met de aarde. Ik voel me heel licht en tegelijkertijd ben ik voor de twee jongens die de test met me doen loodzwaar. Ik gebruik geen fysische kracht, ik zet me niet af, maar probeer de voornoemde principes toe te passen en het lukt! Het lijkt alsof ik mezelf in de grond heb gevezen en het is een machtig gevoel.

Telkens voor het slapen gaan, tijdens onze laatse bijeenkomst worden de six healing sounds geoefend. Het is even wennen: door het ontgiften van je organen, waar deze meditatie voornamelijk voor dient, komt er lucht vrij en zit de hele klas te boeren en te geeuwen. Als 90 mensen dat tegelijk beginnen doen, lijkt het even of ik me in de twighlight zone bevind, maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn opvoeding waar luidruchtige oprispingen taboe waren. Het principe is simpel: elk belangrijk orgaan komt overeen met een seizoen, een daaraan verbonden kleur, negatieve en positieve gevoelens, een beweging en een geluid. Door deze meditatie elke avond te doen, slaap je niet alleen beter maar het maakt je ook gezonder. Onze organen warmen op door stress, verkeerd eten, een verkeerde houding, enz… Door de juiste beweging te maken en tegelijkertijd de aangepaste klank uit te brengen, koel je de organen af, waardoor ze rust krijgen en je gezondheid met rasse schreden vooruitgaat. Het hart komt bijvoorbeeld overeen met de zomer, de rode kleur van een prachtige zonsondergang. Negatieve gevoelens zijn agressie, gehaastheid, wreedheid, enz… Positieve gevoelens zijn liefde, medeleven, creativiteit, enz… De beweging is simpel en het geluid dat je bij elke uitademing die overeenkomt met het hart moet maken, is haaaaaw.

Het klinkt allemaal wat abstract maar het resultaat is echt voelbaar. Je moet er wel de tijd voor nemen en die tijd is er jammer genoeg niet altijd in onze westerse samenleving. Maar ik voel merkelijk verschil wanneer ik het een aantal dagen na elkaar volhoud.

“Tao is overal”, zegt Mantak Chia. Bij boeddhistische of andere vormen van meditatie zijn afzondering, weinig of niet praten, vasten, enz… vaak onontbeerlijk. Als je dat ver doordrijft, vervreemd je snel van de maatschappij. Wat interessant is aan Tao Healing, is dat het actieve meditaties zijn die je makkelijker kan inbouwen in een gewoon leven. De sfeer in de klas is goed, er wordt veel gepraat en gefilosofeerd, maar er wordt ook heel wat gelachen. Mensen uit de hele wereld komen hier bijeen, uit allerlei milieus en achtergronden, jong en oud – de oudste is 78, de jongste 18 – en dat gaat perfect samen. Er zitten gevorderden in de klas die gewoon willen herbronnen, maar ook volkomen leken zoals ik die met open mond luisteren en elk resultaat, hoe klein ook, enthousiast verwelkomen.

De overeenkomst tussen al deze mensen is dat iedereen ernaar streeft in onze overgeïndustrialiseerde maatschappij rust te vinden, aan zichzelf wil werken en zijn/haar energie wil vergroten, om de steeds groter wordende druk in onze samenleving beter aan te kunnen. Zij die er echt diep in opgaan, storten zich vaak op de alternatieve geneeswijzen en worden soms zelf instructors, want Mantak Chia heeft intussen centra in zowat de hele wereld opgericht. Wat zo uitzonderlijk is aan deze man, is dat hij de principes van het taoïsme uit de verboden sfeer heeft gehaald. Waar vroeger taoïstische meesters hun studenten met veel zorg uitkozen en hun geheimen (en niet eens alle geheimen) alleen prijsgaven aan die paar geprivilegieerden, deelt Mantak Chia zijn hele kennis met alle studenten die zijn centrum bezoeken en leidt hij ze bovendien op tot instructors – intussen zijn dat er al 700 – zodat zij op hun beurt hun kennis kunnen doorgeven aan geïnteresseerden aan de andere kant van de wereld. Zo zijn er centra in New York, Mexico-City, Amsterdam, enz…, maar ook in ons land, in Hamme.

Microkosmische kringloop en helende liefde zijn dingen die je moeilijk onder de knie krijgt na amper één week oefenen onder begeleiding. Ze vormen nochtans de grondslag van de taoïstische meditatie. De kringloop maakt het mogelijk om diverse energieën door het lichaam te laten circuleren en blokkades weg te werken. Het is een energiebeweging die als een soort molen doorheen je hele lichaam gaat en die je geesteskracht enorm vergroot.

Net zoals de helende liefde trouwens, het geheim om seksuele energie in helende levensenergie om te zetten. Aan de mannen wordt geleerd hoe ze economischer kunnen omgaan met hun orgasmes. Niets verkwisten, maar transformeren is het principe. “Zoals water in stoom verandert als het voldoende wordt opgewarmd; en stoom geeft heel veel energie, denk maar aan de stoomtreinen”, zegt Mantak Chia. De jongens in de groep hangen aan zijn lippen. De praktijk blijkt achteraf iets moeilijker.

Het resultaat tijdens de lessen is al na een paar dagen bevredigend, maar ik besef dat ik veel van de details mis als ik het systeem thuis probeer toe te passen. Maar als het lukt, is het wel fantastisch wanneer je de energiestroom over je ruggengraat voelt lopen alsof kleine insectjes zich een weg banen naar al je organen. Ik hou ook van het principe dat je je eigen gezondheid in de hand kan houden. Ook het idee dat je jezelf voortdurend moet vernieuwen, spreekt me aan, omdat het een principe is dat ik al lang nastreef. Mantak Chia verwoordt dit zeer filosofisch: “Het leven is als een glas vol vloeistof, er zijn er die met één glas genoeg hebben voor hun hele leven en er meteen een deksel opzetten. Het glas zal snel beginnen stinken, want hiermee wordt het stervensproces ingezet. Taoïsten ledigen hun glas voortdurend en vullen het met steeds nieuwe en betere dingen.” Mantak Chia is daar een levend bewijs van: zijn cursus wordt voortdurend aangepast en nieuwe meditatietechnieken worden aangeleerd. Hij is van plan om nog een twintigtal boeken te schrijven en wordt daarvoor bijgestaan door tal van vrijwilligers. Ik koop zoveel mogelijk van die boeken en cassettes en schrijf schriftjes vol, om thuis niet helemaal de draad te verliezen en slaag er daardoor in om me de basisoefeningen min of meer eigen te maken, al weet ik nu al dat ik deze zomer terugga om me te herbronnen.

Tekst en foto’s: Myriam Thys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content