Categorie: grand café, restaurant en wijnbar

Keuken: 7

Decor: 7,5

Comfort: 7

Service: 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 6,5

Als er in de Antwerpse regio iets culinairs gebeurt, dan speelt zich dat de laatste jaren meestal af buiten de stad. Deze keer is Kontich aan de beurt, waar de vroegere brasserie Pierhoeve na twee jaar sluiting een nieuwe bestemming kreeg. Van onder het stof kwam Condacum, een nieuw en ruim bemeten restaurant, grand café en wijnbar. De exploitatie is in handen van de actieve groep Le Cirque, die andere bekende horecabedrijven uitbaat, zoals Domein Park West (Berchem), bar-restaurant L’Etoile (Boechout) en restaurant-brasserie ’t Voorhuys (Merksem). Een vijfde opening in Ekeren is voor binnenkort.

Condacum is hedendaags ingericht en telt maar liefst honderdtwintig plaatsen, verdeeld over een ruime bar, een oranjerie, een ruime eetzaal en een mezzanine. Op de eerste verdieping is een rokerslounge en voor zomerse dagen wacht een groot terras. Om de drempel laag te houden is de keuken doorlopend open vanaf 11 uur. Tot 18 uur is er echter alleen een kleine kaart beschikbaar. Op werkdagen serveert men een lunch met voor- en hoofdgerecht voor 22 euro. Voor het keuzemenu betaal je 32 euro. Het kelderboek is goed gevuld (200 referenties) en transparant ingedeeld. Twaalf wijnen worden per glas geschonken en Stella en De Koninckbier komen uit de tap. ’s Zondags is er een luxeontbijt vanaf 9.30 uur tot 12 uur.

Wij bezochten Condacum op een warme, drukke avond en bestelden twee verschillende voorgerechten : sint-jakobsschelpdieren met nehm van koningskrab, granny smith, pompelmoes en vanillevinaigrette (16,25 euro) en rauwe tonijn in drie gedaanten : torentje van tartaar met ijs van wasabi, gekorste plakjes met paddenstoel en een medaillon met krokant deeg (12,95 euro). Ook de hoofdgerechten waren verschillend : aan de ene kant een ijskoude, leeggehaalde tomaat, keurig van huid ontdaan en gevuld met tonijn en guacamole en kort gekorste tataki met coulis van kerstomaat en stroaardappel (18,95 euro) en aan de overkant : steak tartaar klassiek bereid met verse frieten en sla (16,95 euro). Het glas werd gevuld met een Zuid-Italiaanse Allora Primitivo 2500 van Calatrasi als sappige, ronde rode wijn met de smaak van rijpe pruimen (24,95 euro).

Wij sloten af met een prijzig nagerecht : tiramisu op eigen wijze of een glas met een bol mokka-ijs, koffiegelei, lobbige room en speculaaskruimels (9,25 euro).

Het slechte puntje van de avond ging naar de toiletten, waar bij de vrouwen papier ontbrak en bij de mannen geen handdoeken waren !

Yvan Janssens hielp mee om het Pomphuis in Antwerpen

op de rails te zetten. De kok weet dus hoe je in een groot restaurant kwaliteit serveert. Hij werd een publiek figuur

als kok van het Antwerpse restaurant Matisse, dat werd opgevoerd in het tv-program-ma ‘Mijn Restaurant’.Sinds 1 augustus heeftYvan de leiding van de keukenbrigade van Condacum. Hij brengt een verlichte versie van de Franse keuken.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content