La vie en rosbief

© DIANE HENDRIKX

Zin in een zondagse rosbief vol Zuid-Franse zon? Dit recept, geïnspireerd op de Provençaalse keuken, is geknipt voor de lente. Een mooi samenspel van aarde en zee, met een glansrol voor het rundvlees.

La vie en rosbief
© DIANE HENDRIKX

Rosbief met een provençaals accent en venkel-tomaatcrumble

Voor 4 personen:

750 g rosbief

12 ansjovisjes

2 teentjes knoflook

6 mooie zwarte olijven

Olijfolie

Peper en zout

4 venkels

70 g bloem

70 g geraspte Parmezaanse kaas

70 g zachte boter

2 mespuntjes sesamzaadjes

2 mespuntjes Espelette-peper

2 trossen kerstomaatjes (15 à 20 stuks)

1. Maak de dag vooraf insnijdingen in het vlees en vul ze met de ansjovis, knoflook en in vier gesneden olijven. Verdeel alles goed over het vlees. Bestrijk de rosbief met olijfolie. Dek af met folie en zet 24 uur in de koelkast.

2. Snijd de dag daarop de schoongemaakte venkel in plakjes (vrij dun) en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met een scheutje olijfolie, breng op smaak en zet 30 minuten in de oven op 180°C.

3. Meng de bloem, Parmezaanse kaas, boter, sesamzaadjes en Espelette-peper. Kneed alles met de vingers tot een mooi zanddeeg.

4. Haal de venkel uit de oven. Leg de kerstomaatjes met de steeltjes eraan op de venkel en zet nog 15 minuten in de oven.

5. Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verhit een steelpan op hoog vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe. Bak het vlees aan alle kanten even aan.

6. Neem de groenteschotel uit de oven. Verwijder de steeltjes van de tomaten. Verdeel het crumbledeeg over de groenten. Zet weer in de oven gedurende 20 minuten, net als de rosbief in een gepaste schaal.

7. Zet de oven uit, laat de groenten erin terwijl het vlees mals wordt onder aluminiumfolie. Breng vlak voor het serveren op smaak met peper en zout.

Tip: de venkel met gekonfijte accenten zorgt voor extra knapperigheid in de crumble.

1
1© DIANE HENDRIKX
3
3© DIANE HENDRIKX
6
6© DIANE HENDRIKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content