Ligging : buiten het dorp I Sfeer : oud in het kasteel, modern in de annex I Reistijd : anderhalf uur rijden van Brussel I Prijzen : correct

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Als Vlamingen in de Ardennen neerstrijken, dan doen ze het goed. Dat weten we uit ervaring, en we werden er weer aan herinnerd toen we na vele jaren opnieuw de poort van het Château de Strainchamps binnenreden. Alhoewel het niet echt om een kasteel gaat, bezit het notarishuis uit 1861 toch wel allure, met prachtige glazen afdakjes boven de toegangsdeuren. Delen van het gebouw zijn nog ouder, en de schuur dateert zelfs van 1701. Bovendien ligt het hotel midden in een zeer afwisselend, mooi glooiend landschap, ver weg van de drukte. Een ideaal kader voor een rustig weekend. Voor het kasteel bevindt zich een ruim gazon waar de gasten het aperitief of de koffie kunnen nemen, en waar tijdens de nazomer het zonlicht zo mooi gefilterd neerstrijkt. Die koffie, geserveerd door Thierry Collard, is niet alleen uitstekend, hij wordt met zwier en vakkennis gebracht, en dat is het vermelden waard dezer dagen.

Frans Vandeputte komt uit Ieper, zijn vrouw Paulette uit de buurt, ze werkten ooit nog samen bij restaurateur Haquin. In mei 1990 kochten ze het lege kasteel dat duidelijk florissanter tijden had gekend, en waarin generaties notarissen hun pen hadden versleten. Ze begonnen een restaurant dat inmiddels terecht een zekere reputatie heeft verworven, en ze verhuurden ook nog eens acht kamers. De mooiste liggen op de eerste verdieping aan de voorkant. Ze mogen dan een beetje uit de tijd ogen, ze zijn erg ruim en bezitten een heel eigen charme. En ’s ochtends vangen ze volop zonlicht. Wie voor een meer eigentijdse omgeving opteert, kan in de annex terecht. In de voormalige garage werden enkele jaren geleden drie kamers toegevoegd die resoluut modern van snit zijn en erg aantrekkelijk sober werden ingericht. We betrokken er kamer 1, die zeer ruim is en zelfs een klein balkonnetje deelt met de buren.

Daar wordt ’s morgens, mits een toeslag van 6 euro, een heerlijk ontbijt op bed gebracht met een ruim glas vers geperst fruitsap, kaas, vlees en diverse broodsoorten. Daarna kunnen de gasten in de buurt heerlijk wandelen zodat ze in prima conditie zijn voor de lunch, waarvoor Frans zijn beste beentje voorzet. “Ik probeer het nieuwe te begrijpen maar ben niet meteen een liefhebber van moleculaire experimenten.” Dat hoeft ook niet, zijn iets klassieker gerichte keuken is zonder meer uitstekend.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

TIP

Wandelen en fietsen in het Parc Naturel de la Haute Sûre.

Info

Château de Strainchamps telt tien kamers, waarvan zeven in het kasteel. Die worden voor 80 en 120 euro verhuurd. Voor de kamers in de annex betaalt men 140 à 160 euro, inclusief ontbijten.

Château de Strainchamps, Strainchamps 12, 6637 Fauvillers, 063 60 08 12, www.chateaudestrain

champs.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content