Sommige plekken hebben het gewoon allemaal : royaal zeelicht, discrete luxe in een standingvol kader, en een hartelijkheid zoals je die nog zelden vindt.

:: Hotel Alizee, Tollenslaan 1, 8420 De Haan, 059 23 34 75, fax 059 23 76 34, www.hotelalizee.be, info@hotelalizee.be.

Hoteliers die klagen dat ze te veel concurrentie krijgen van de b&b’s en niet weten hoe dat komt, moeten eens naar De Haan reizen en een kamer reserveren in hotel Alizee. Daar runnen Chantal en Alban sinds zes maanden een alleraardigst hotelletje, ondergebracht in een villa zoals die alleen in het Zoute en in De Haan nog bestaan. Het stel hield eerder al een groot hotel met restaurant open, maar was er zo door overweldigd dat er geen tijd overbleef voor de klanten. Toen ze het verkochten, begon het bij Chantal te knagen. En vele gasten vroegen of er geen tweede start kwam.

“Ik miste de contacten, maar was vastbesloten niet in dezelfde val te trappen. Als ik herbegon, zou het kleinschaliger worden. Toen we een jaar later hotel Lotus te koop vonden, zag ik meteen de mogelijkheden.” Het duo brak alles wat niet authentiek was uit, gooide balatum en tapijt opzij, brak de dichtgemetselde open haard weer open en gaf de villa zijn uitzicht van weleer, met houten vloeren, veel wit en veel licht. Her en der sprokkelden ze doorleefde meubels en fauteuils bijeen en zetten die in de juiste context : als de gastvrouw ooit het hotelieren beu wordt, wacht haar nog een schitterende toekomst als decoratrice.

Maanden geleden vielen we er op aanraden van een lezer binnen, werden meteen gecharmeerd door het kader en wilden dadelijk aan de slag, maar Chantal vond onze komst te vroeg, omdat er nog zoveel te doen viel. Ze vindt dat nog, maar dat komt omdat ze een perfectioniste is. Wie ’s avonds in de lounge bij de knetterende haard zit, geflankeerd door een mand houten blokken en een bundel lavendeltakjes die daar te drogen hangen, weet dat het goed is. En voor hoteliers die haarfijn willen weten wat hotel Alizee dan wel heeft wat zij niet hebben, kunnen we kort zijn : het thuisgevoel. De warmte van het pand, gecombineerd met de hartelijkheid van het koppel.

Het hotel telt tien kamers, waarvan die op de eerste verdieping allemaal over een balkon beschikken. Zelf sliepen we op het tweede, in een zee van wit met een oud meubel als contrast. Het buitenzwembad (26 graden) is tot eind oktober open en er is ook nog een kleine tuin en een sauna. En wie toch met het verkeerde been uit bed is gestapt, krijgt bij het ontbijt een opkikker van jewelste. Want daar wachten vers fruitsap, verse fruitsalade, diverse broodsoorten, kaas en confituren. En de krant van de dag, in de taal van de gast. Noem het gastvrijheid. Vroeger was het heel gewoon, tegenwoordig is het zeldzaam. Veel te zeldzaam.

Hotel Alizee telt tien kamers die tegen 100 en 120 euro (met balkon) worden verhuurd, inclusief ontbijt. Singles voor 72 euro.

Tekst Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content