G reet Rossau is een bevlogen vrouw die als meisje van een gezin met zeven kinderen droomde. Door omstandigheden werden het er ‘slechts’ drie, maar de behoefte aan volk om zich heen bleef bestaan. “Ik ben een Kreeftje en ik hou van gezinnen en dus begon ik vijf jaar geleden een chambre d’hôte in de Ardennen”, zegt Greet die om gezondsheidsredenen een jaar geleden naar de kust verhuisde. “Ik wilde opnieuw beginnen en dat kon alleen in Oostende, een stad met veel cultuur.”

’t Atelier ligt in een vergeten straat in een buurt met mooie burgerhuizen, vaak drie hoog, en slechts een paar minuten van het strand verwijderd. De tuin ligt er nog een beetje verwaarloosd bij, maar het houten terras is al klaar en de was hangt te drogen in de regen.

“Iedereen vindt wasgoed misstaan, maar achteraf ruikt het beddengoed veel lekkerder dan wanneer het uit de droogtrommel komt”, merkt de gastvrouw op. We zitten in de eetkamer op de bel-etage, geflankeerd door een prachtig, blauw levendig schilderij van Brice Heyndels en een buste van Voltaire. Het gezicht van Voltaire is wat aangekomen, maar dat heeft Greet zo gewild omdat hij dan beter op een oude liefde lijkt.

Greet Rossau verhuurt drie kamers met houten vloeren die elk erg sober van snit zijn en waarvan de muren discreet behangen zijn met schilderijen van telkens een andere artiest. Vooraan op de eerste verdieping zijn dat aquarellen van ene talentrijke Roland van wie we de familienaam ook samen niet kunnen ontcijferen. “Ik richt elke kamer in zoals ik ze zelf het liefst zou hebben”, zegt de gastvrouw als ik op de uitzonderlijk goed geplaatste leeslampjes let. “En aangezien ik graag lees in bed…”

Op de derde verdieping is een penthouse met een glazen, aflopend dak, gekneld tussen de balken. De ruimte wordt door de trap in twee delen verdeeld. In elk van de delen staat een divan die tot een tweepersoonsbed kan worden omgevormd. De kitchenette is modern en zeer functioneel, perfect voor wie een paar dagen wil blijven. Maar de verrassing zit aan de straatkant, waar gasten een echt dakterras hebben, met een tafel en vier stoelen. En het balkon is net hoog genoeg om indiscrete blikken te weren.

De gasten ontbijten aan een gemeenschappelijke tafel op de bel-etage, ze krijgen broodjes, bruin brood en koekenbrood geserveerd, met in huis bereide pruimenjam en zelf gemaakte choco. En een eitje naar wens.

’t Atelier telt drie kamers en een penthouse. Voor de kamers wordt 1800 frank per kamer aangerekend en 300 frank per persoon voor het ontbijt. Het penthouse wordt voor een weekend (7000 fr.), voor de midweek (6000 fr.) of voor een hele week (10.000 fr.) verhuurd. In het hoogseizoen komt daar in dat laatste geval per periode 1000 frank bij. Daarnaast moet 1000 frank worden betaald voor de schoonmaak en 400 frank per persoon voor de lakens. ’t Atelier, Velodroomstraat 43, 8400 Oostende, Tel. en fax 059-43 61 01, gsm 0477-75 22 21, internet: www.atelier.kameleon.be

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content