Naoshima is een eilandje in de Japanse binnenzee, zeshonderd kilometer ten zuidwesten van Tokio. De schoonheid van zijn witte zandstranden trekt vooral kunst- en natuurliefhebbers aan. Hier heeft de befaamde architect Tadao Ando twee hedendaagse musea gebouwd. Rado koos de plek om zijn nieuwste horloge voor te stellen.

De zuidelijke helft van Naoshima oogt als een grote tempel gewijd aan hedendaagse kunst. Er zijn werken van de hand van de grootste meesters uit de moderne en hedendaagse kunst, zoals Claude Monet,Richard Long of James Turrell. De unieke stukken zijn ondergebracht in heel bijzondere musea, die op hun beurt lijken op te gaan in de natuur.

Het Art House Project in het dorp Honmura stelt hedendaagse installaties op in oude huizen, waardoor traditie en avant-garde elkaar vinden in serene harmonie. Diezelfde harmonie beheerst ook de adembenemende vergezichten van dit natuur- en kunstparadijs.

Voor het Chichu Art Museum opteerde architect Tadao Ando voor een ondergrondse constructie om de natuurlijke omgeving zo weinig mogelijk aan te tasten. Hier hangen werken van Claude Monet, Walter De Maria en James Turrell.

In de nabijheid bevindt zich ook het Benesse House Museum. Die heel aparte plek is eveneens ontworpen door Tadao Ando, laureaat van de Pritzker Architec-ture Prize, zowat de Nobelprijs voor architectuur.

Dit alles maakt deel uit van de Benesse Art Site Naoshima. Een moeilijk toegankelijk oord, maar dat is bewust zo. De tarieven voor een verblijf in het museumhotel zijn al niet veel toegankelijker. Veel mensen komt u hier dus niet tegen, temeer omdat het aantal kamers beperkt is, zelfs met de bijkomende vertrekken in bijgebouwen op de heuvel en aan de kust. Van de kunstwerken op het eiland is de Pompoen van Yayoi Kusama zeker het vermelden waard : een reuzengroente met zwarte stippen die pal aan zee staat.

Verzonken

De artistieke ontwikkeling van Naoshima begon een kleine twintig jaar geleden. De Japanse zakenman en kunstverzamelaar Soichiro Fukutake sprak toen architectTadao Ando aan om een plek te creƫren waar hedendaagse kunst en tijdloze natuur naadloos samensmelten tot een intiem geheel.

Ando gaf aan deze verstrengeling een heel eigen, bijna letterlijke interpretatie, met zijn Chichu Art Museum dat bovengronds nauwelijks zichtbaar is omdat het volledig lijkt verzonken in de bodem. In dit museum is enkel werk te zien van drie kunstenaars uit de collectie van de Fukutake Foundation. Maar het zijn dan ook niet de minste.

Benesse House is een kunstwerk op zich, vergelijkbaar met de werken die het herbergt. Maar het wil meer zijn, want de getoonde meesterwerken maken evengoed deel uit van de natuur rondom, met onder meer de paus van de Land Art, de BritRichard Long.

Toen verwaarlozing en verval veel traditionele huizen op het eiland bedreigden, kocht Fukutake er een aantal van op. Hij nodigde kunstenaars uit ze te gebruiken voor installaties waarin de elementen licht, klank en water vaak terugkomen. Dit derde kunstproject verbreedt de harmonie tussen kunst en natuur tot een vermenging van traditie en avant-garde.

V10K Chronograph

Het samenspel van al die elementen op dit unieke eiland vormde voor horlogemerk Rado een uitgelezen decor om zijn nieuwste trots voor te stellen : de V10K Chronograph – Concept Watch.

Het licht en lawaai van de stad achterlaten en je bezinnen over wat ‘goed leven’ voor jou kan beteken, dat was het idee achter Soichiro Fukutakes Noashima-project. Rado, aldus de bedrijfsleiders, is ervan overtuigd dat het merk met zijn producten de ultieme luxe kan benaderen. “Dankzij de hier aanwezige rust, sereniteit en verfijning biedt Naoshima een inspirerende omgeving voor deze presentatie.”

Met zijn bekleding van synthetische diamant is de Rado V10K het hardste horloge ter wereld. Het merk is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Meer dan 40 jaar geleden lanceerde het ook al het eerste krasvrije horloge. Nu ging het erom een horloge te creƫren dat niet alleen even hard maar ook even stijlvol is als een echte diamant. Zij- en onderkant van de rechthoekige kast zijn, net als de armband, tegen krassen beschermd door hightech diamant met een hardheidsgraad van 10.000 Vickers, dezelfde als echte diamant. Vickers is in de materiaalkunde de eenheid voor hardheid. Zo heeft roestvrij staal, dat veel wordt gebruikt in de horlogenijverheid, een hardheid van 200 Vickers.

In 1962 bracht Rado de DiaStar 1 uit, het eerste krasvrije horloge van hard metaal. Sindsdien wordt het bedrijf gezien als een pionier in dit domein. Dankzij constante technologische innovatie slaagde Rado er vanaf 1985 in om hightech keramiek, een materiaal dat in de ruimtevaart gebruikt wordt, toe te passen in zijn horloges.

Moderniteit

Rado werd in 1957 opgericht toen onderdelenatelier Schulp & Co bij het einde van de Eerste Wereldoorlog besliste om een eigen lijn van afgewerkte horloges op de markt te brengen. Het huis blijft trouw aan de essentie van zijn stijl, die al in de jaren 1950 perfect herkenbaar was. In 2007 vierde Rado zijn vijftigste verjaardag met nieuwe interpretaties van originele modellen door de Britse designer Jasper Morrison. Hiermee koos het merk definitief voor moderniteit. Het voorstellen van de V10K Chronograph-Concept in Nao-shima, een kader dat even eigentijds is als het nieuwe product, is hiervan het bewijs. “De realisaties van architect Tadao Ando en de werken van James Turrel sluiten perfect aan bij ons nieuwe universum”, geven de woordvoerders van Rado nog mee.

Door Serge Vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content