Hedendaags zilver is overal in trek. Dat er ook bij ons talentrijke edelsmeden actief zijn, stel je vast op een expositiedrieluik in het Zilvermuseum Sterckshof, kunstgalerie De Mijlpaal en de Nederlandse zilverstad Schoonhoven.

Op de grote kunst- en antiekbeurzen van dit seizoen, de Salon du Collectionneur in Parijs en het Pavilion of Art & Design in Londen, viel de groeiende aandacht voor hedendaagse zilvercreaties op. In Parijs stal de Georgisch-Franse kunstenaar Goudji de show in de Galerie Claude-Bernard en in Londen was de Japanse zilverkunstenaar Hiroshi Suzuki de uitblinker. Hun werk komt terecht in museumcollecties en bij verzamelaars. De prijzen voor dit artistieke zilver zijn hoog, maar niet onbetaalbaar. Wat nogal wat collectioneurs bevalt. Marie-Josée Linou, conservator van het Musée Mandet in Riom (Au-vergne), dat oud en nieuw zilver laat zien, wijst er ook op dat zilvercreaties van designers als Gae Aulenti, Olivier Gagnère, Elisabeth Garouste, Mattia Bonetti en Ettore Sottsass erg gegeerd zijn. Zelfs verzilverde stukken zijn gezocht, zoals de creaties van Karim Rashid en Andrée Putman voor Christofle. Maar voor al dat fraais hoef je niet eens over de grens, ook bij ons is er heel wat talent actief met een internationale renommee.

Van hun werk is er al flink wat te zien in de collectie van het Zilvermuseum Sterckshof in Antwerpen. Maar er is meer. Dit museum geeft sinds 1996 jaarlijks een opdracht aan een Belgische zilversmid om een object te vervaardigen. Nu kun je het object van 2008, van de hand van Iris Mondelaers, bewonderen op een schitterende zilvertentoonstelling in Galerie De Mijlpaal in Heusden-Zolder. In het Sterckshof kun je de nieuwe opdracht voor 2009, van Nilton Cunha, bekijken. En op een expo in het Zilvermuseum van Schoonhoven, sinds eeuwen hét zilvercentrum van Nederland, zijn de vorige twaalf opdrachten te zien.

Deze drie tentoonstellingen samen presenteren werk van David Huycke, Annemie De Corte, Iris Mondelaers, Ben Van Orshaegen, Max Gielis, Dries Lambrecht, Hilde Van der Heyden, Siegfried De Buck, Annick Tapernoux, Nedda El-Asmar, Nilton Cunha, Rembrandt Jordan en Helena Schepens. In De Mijlpaal wordt er van deze kunstenaars ook ander werk getoond. Met de jaarlijkse Sterckshofopdracht speelt het Antwerpse museum een actieve rol in de hedendaagse zilverkunst in ons land, die op een internationaal niveau staat.

De tentoonstellingen in het Zilvermuseum Sterckshof en Kunstgalerie De Mijlpaal lopen tot 10 januari. Info : www.zilvermuseum.be en www.demijlpaal.com. De tentoonstelling in het Nederlandse zilver-museum loopt tot 22 november, info : www.ngzkm.com.

Sterckshof in het nieuw

Het Antwerpse Zilvermuseum Sterckshof zal een grondige gedaanteverwisseling ondergaan. Het complex krijgt een volledig nieuwe vleugel naar een ontwerp van het bureau Conix Architects. De hele inkompartij krijgt een hedendaags uitzicht. De historische gebouwen worden hersteld door Steenmeijer Architecten. Het is de bedoeling om de collectie beter tot haar recht te laten komen en om meer tentoonstellingen te organiseren. De werken zouden tegen 2015 moeten klaar zijn. Ondertussen blijft het museum exposeren, onder meer in een Maspaviljoen of op andere locaties en wordt de volledige collectie op internet gepubliceerd : www.zilvercollectie.be. Volgend jaar staat ook een belangrijke overzichtstentoonstelling op het programma over de Brusselse zilverproducent Delheid, die jarenlang dé grote concurrent was van het huis Wolfers. De firma produceerde enorm veel en heeft een klinkende naam : de kans is groot dat het zilverwerk in uw huis de merktekens draagt van Delheid…

Klatergoud en zilveren bellen

Onder de leuke titel Klatergoud en zilveren bellen exposeert het Zilvermuseum Sterckshof een unieke collectie rammelaars uit de voorbije eeuwen. Deze tentoonstelling is opgezet in samenwerking met zilverantiquair Emil Fonfoneata, die een prachtige collectie samenbracht uit heel Europa, van de achttiende eeuw tot 1950. Op donderdag 19 november demonstreren studenten van het Antwerpse Conservatorium welke prachtige klanken dit zilverwerk kan voortbrengen. Op dinsdag 15 december organiseert het museum een gratis zilverexpertise.

Meer info op www.zilvermuseum.be.

De tentoonstelling loopt tot 10 januari 2010.

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content