Auberge De Herborist ligt letterlijk te velde. Het Veld is een bosrijk gebied ten zuidwesten van Brugge dat gedurende vijf eeuwen door de Sint-Andriesabdij werd gecontroleerd. Het wemelde er van konijnen, patrijzen en hazen waarop met valken, fretten en meutes jachthonden werd gejaagd – en volgens de geschriften zelfs met de blote hand. Met de Franse Revolutie werden de goederen van de abdijen verkocht en op de 24ste van de Sneeuwmaand van het jaar VI – 1798 – kwam het Veld met onder andere een kleyn hofstedeken in wereldse handen.

Ridder Louis Emmanuel Van Outryve d’Ydewalle verwierf het stuk ten zuiden van de Heirweg in Diksmuide en liet tegen de kleine hoeve een ‘aanhorig gebouw’ oprichten. Tijdens de aanleg van de autosnelweg bewoonde de boswachter de hoeve, terwijl zijn vrouw in de kelder een klandestien kroegje uitbaatte waar de arbeiders hun dorst konden lessen.

Vijftien jaar geleden streek Arnold Hanbuckers er neer, die eerst in Ieper en daarna in het nabijgelegen restaurant Ter Heyde al faam als chef verworven had. Hij stak zelf de handen uit de mouwen om het geheel te restaureren, en installeerde er acht jaar geleden zijn fornuis. De Herborist stond op de kaart. Zes maanden later kwamen daar – geheel in de Franse auberge-traditie – vier kamers bij.

Hanbuckers is een bevlogen man die door zijn kruidenkennis een geheel eigen reputatie heeft opgebouwd. Jaarlijks begeleidt hij ruim tweeduizend bezoekers door zijn kruidentuin waar zo’n 350 eetbare planten groeien, op sommige momenten veertien soorten munt, op andere veertig planten met rode bladeren. Kruiden begeleiden veel van zijn gerechten en zijn drie kookboeken staan in de bibliotheek van elke liefhebber. Hanbuckers glimlacht om Michelin. Hij is geen sterrenjager en dat hoeft ook niet: zijn keuken heeft naam en faam, tot ver buiten de grenzen. In het weekend blijven de gasten er graag een paar uur hangen en de stap naar een hotel van bescheiden omvang lag voor de hand.

Boven werd ruimte gevonden voor vier kamers, elk met televisie, drie met bad en Ć©Ć©n met douche. Ze hebben een warme, huiselijke sfeer, zo bijna onder het dak. Maar vreemd genoeg hoor je er niets van het lawaai van de snelweg die hier toch aardig dichtbij ligt. Dat is te danken aan de aanplantingen en aan de isolatie, zo vernemen we. De Herborist ademt gezelligheid en ligt niet toevallig aan het einde van een landweg die privacy en stilte garandeert. ’s Ochtends wordt een bijzonder ontbijt geserveerd met onder meer vier soorten brood, boterkoeken, jam – alles in huis gemaakt. De gasten zitten er beneden in het salon tussen muren van warmgeel en onder houten balken, ’s namiddags in het gezelschap van nakaartende eters en in het geroezemoes van het bezoek. Ze blijven er na de koffie discussiĆ«ren en krijgen er bij slecht weer een boek in de hand gestopt. Over kruiden natuurlijk. Is de zon van de partij, dan zoeken ze een plaatsje op het terras of maken wandelingen in de buurt.

De Auberge zorgt voor een kleinschaligheid en een persoonlijke attentie die zo zeldzaam zijn geworden.

Om misverstanden te voorkomen, nog dit: de huisregel wil dat wie hier blijft overnachten ten minste Ć©Ć©n keer mee aan tafel schuift – een exquisiete ervaring, gezien de eigenzinnige creaties van de chef en de presentatie.

Auberge De Herborist, De Watermolen 15, 8200 Sint-Andries-Brugge. Tel. 050/38.76.00. Fax 050/39.31.06.

Een overnachting met ontbijt kost er 4850 fr. per nacht en per kamer, vanaf de tweede nacht wordt dat 4350 fr. Voor een menu wordt 3350 of 3850 fr. (inclusief aperitief, wijn en koffie) per persoon gevraagd.

De Herborist ligt acht kilometer ten zuiden van Brugge en is te bereiken via de Torhoutsesteenweg. Op de weg Brugge-Torhout slaat men na de brug over de E40 meteen rechtsaf. Een paar honderd meter verder gaat men bij de splitsing linksaf.

Pierre Darge Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content