In de Canadese film Jésus de Montréal zit een grappige scène in een opnamestudio. Enkele acteurs staan heel gewoon gekleed achter een micro, even onbewogen als zouden ze commentaar bij een natuurfilm inspreken, en je hoort ze zeggen : ?Hier, pak aan ! Daar lust je wel pap van hé ! Ja, daar ! Oh ja ! Neem mij ! Voel mij ! Ah, ik kom ! ik kom ! !? En meerdere woorden van deze strekking.

Spreekt u tijdens het vrijen ? En bent u dan geïnspireerder dan de acteurs die het geluidsbandje bij een pornofilm moeten excusez le mot vol lullen ? Zegt u lieve dingen, of groffe ? Speelt u gids voor uw partner en wijst u hem of haar in klare taal alle wegen die moeten bewandeld worden ? Of verzint u verhaaltjes, van die lekkere opwindende neuksprookjes ?

Het Franse DS Magazine organiseerde een kleine enquête over deze brandende kwestie en het mag duidelijk zijn : de zwijgers zijn een kleine minderheid. Maar ze bestaan. Maïté (23), in het dagelijks leven een kletskous, lost geen geluid tijdens het minnekozen : ?Mijn verbeelding is op dat ogenblik helemaal van mij. Het is mijn eigen ruimte, mijn eigen privé-bioscoopje. Woorden kunnen alleen maar het mysterie verbreken.? Claire (30) behoort niet tot deze zwijgzame categorie : ?Ik ben volkomen eerlijk. Als ik zeer opgewonden ben, en ik wil hem in mij voelen, dan zeg ik dat : ik wil je, neem me, laat me genieten.? Ze zegt het dan wel, maar haar woordenschat is niet echt geïnspireerd. Was ze het Nederlands machtig, we zouden haar de lectuur van Heere Heeresma aanbevelen : ?Ik wil je parlevinker in mijn Margaretha Ferguson !?

Het is duidelijk dat klare taal uit een vrouwenmond mannen opwindt, maar té klare taal kan een afknapper zijn. Ludovic (33) : ?Doe eens dit, doe eens dat. Nee niet zo, een beetje meer zo. Hoger, sneller, wat naar links, wat naar rechts… Ik krijg soms het gevoel dat ik een vibrator ben.? Nee, dan worden de vertellers of vertelsters meer geapprecieerd. Vivien (39) : ?Mijn favoriete spelletje is dat ik Isabelle, mijn vrouw, de opwinding beschrijf die ik voor haar voelde op momenten dat het niet mogelijk was om seks te hebben, omdat we op een publieke plaats waren bijvoorbeeld, of omdat er mensen bij waren. En ik fantaseer dan dat we het toch deden.?

Maar het mag natuurlijk niet altijd hetzelfde verhaaltje zijn. Zo klaagt de 24-jarige Marie dat haar Bernard redelijk gefixeerd was op een fantasie waarin hij de markies was en zij de meid die hij bespringt achter de rug van de markiezin. Iedere keer ! ?Nooit was ik eens Lady Chatterley en hij de bezwete tuinman.? Het werd Marie te veel en Bernard werd gedumpt.

Alexander, een beschaafde zakenman, kraamt graag vuile praat uit. Hij is er wat gegeneerd over, en hij beseft dat de woorden buiten de context nogal idioot lijken, maar hij kan het niet laten. ?Het is mijn manier om een persoonlijk ritme in het liefdesspel te steken?, zegt hij veel deftiger dan hij in bed gewoon is. Terwijl het natuurlijk ook alles te maken heeft met het cliché van de Madonna en de hoer. De eerste is de vrouw die je liefhebt en de tweede die waarmee je naar bed wil. Maar omdat het dikwijls om een en dezelfde persoon gaat, is het niet zo vanzelfsprekend dat ze plots bereid is allerlei verbale smeerlapperijen te incasseren. Sarah (40) : ?Mijn ex kon het niet laten, maar zijn woorden bevuilden mij. Ik wil ook in bed mijn waardigheid behouden, we zijn toch geen beesten.? Een wat rare vergelijking, want dieren paren, zoals bekend, woordeloos.

Twee zomers geleden verscheen in GQ een panelgesprek waarin zeven vrouwen buitengewoon vrijmoedig vertelden wat ze wilden en niet wilden in bed… Ook bij deze Amerikaanse dames hield de een wel van getater en de andere niet. Meg : ?Ik was eens met een kerel en daarmee had ik de hele tijd van die sappige sexy conversaties, en dat eindigde altijd in bed. En ook daar praatten we verder. We hadden het over allerlei dingen die we gezien hadden tijdens de dag en die ons hadden opgewonden. En plotsklaps realiseerde ik me dat de wereld een ongelooflijk sexy plek is, en dat wij eigenlijk een beetje als honden zijn die overal aan ruiken.?

Olivia daarentegen : ?Ik was een keer met een kerel en die verzon een heel scenario. Het leek de Fabeltjeskrant wel. En ik dacht : jezus, jongen, ik voel helemaal niks, ik heb het veel te druk met naar jou te luisteren.?

Het is niet echt origineel, maar het doktertje spelen blijft populair. Evenals het brabbelen van een kindertaaltje, het aanspreken van de geliefde alsof het een teddybeer of een lappenpopje is. Er zijn zelfs mannen die als ze klaarkomen om hun moeder roepen. Claude (38) : ?Ik duizel dan echt en ik raak in paniek en roep Mama ! Misschien roep ik om hulp, ik begrijp het zelf niet goed. Mijn huidige vrouw kan daar mee leven, maar er waren er die het niet verdroegen.? Een psychiater zal ons vertellen dat mannen eeuwig op zoek zijn naar de wellust die ze smaakten als ze aan de borst van hun moeder lagen. Een voor altijd verloren tuin van Eden.

Er zijn hoera ! ook koppels die erin slagen samen kind te blijven. Zoals Deborah en Jérémy, twee advocaten van dertig. Ze hebben al hun geliefde strelingen en standjes namen uit Kuifje gegeven. Ze doen dan de aria van Castafiore, of Jansen en Janssen, of ze wagen zich eens aan De Krab met de Gouden Scharen. En als ze echt in grote vorm zijn : Raket naar de Maan.

Pol Moyaert Tekening Sandra Schrevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content