De Belgische designer Frank Sveid trekt mondiale aandacht met een exquise kurkentrekker waaraan hij tien jaar lang heeft gesleuteld : een primeur.

Dit instrument kan je wel de Rolls-Royce onder de kurkentrekkers noemen, want het verfijnde werktuig kost niet minder dan 50.000 euro ! Een flink pak geld, maar designer Frank Sveid argumenteert : “De beste Franse wijn ontkurk je toch niet met een simpele kurkentrekker ? Dat moet perfect én stijlvol gebeuren. Dit instrument moet je beschouwen als een soort ‘Zwitsers horloge’. Voor een gesofisticeerde Breguet tel je zelfs tot 1 miljoen euro neer. Met een gewoon kwartsuurwerk kan je natuurlijk ook het uur lezen maar zo’n duur polshorloge werkt feilloos en zorgt voor bijzonder visueel en tactiel genot.”

Frank Sveid genoot een opleiding als tandarts, vanwaar zijn liefde voor fijn handwerk en technische virtuositeit. Hij ontwikkelde ook een culinaire car- rière. Destijds bracht hij de vegetarische americain op de markt en runde in Brussel het restaurant Le Petit Boxeur. Daardoor nam zijn belangstelling voor tafelgerei toe. Hij ontwierp ook een olie- en azijnstel en een bestek.

Sveids aandacht gaat naar de vormgeving én naar de technische en functionele verfijning. Hij voelt zich meer uitvinder dan designer. “Ik heb mij voor de kurkentrekker gebaseerd op de traditionele Zig Zag. Maar daarmee kun je twee dingen niet : hem in je zak stoppen en het lood van de wijnfles snijden.” Franks toestel kan dat wel en zit vol vernuftige mechanismen met veertjes, waardoor onder meer de schroef uitspringt. “Dat gaat gepaard met kleine geluidjes, alsof je een Leicafototoestel bedient. Ik zou willen dat dit de Leica van de kurkentrekkers wordt”, bekent Frank, die een passie koestert voor vintage fotografie.

Zijn exclusieve kurkentrekker wordt grotendeels met de hand vervaardigd en is praktisch volledig van titanium, met uitzondering van een massief gouden ring. Voor de zeer secure en arbeidsintensieve productie doet de uitvinder een beroep op het Luikse atelier van jachtwapens Parthoens.

Het kostbare kleinood wordt aangeboden in een prachtige doos, gefineerd met ebbenhout en voorzien van vernuftige scharnieren die Sveid ook weer ontworpen heeft. Op zijn website wordt het ontkurken van een fles verheven tot een ritueel.

Tot voor enkele weken was Frank Sveid een onbekende ontwerper. Sinds hij zijn exclusieve werktuig via het net aan alle glossy magazines ter wereld voorstelde, oogst hij internationale aandacht, van Rusland tot in de States !

Iinfo : www.sveid.com

Door Piet Swimberghe I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content