Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Het ruime aanbod op het autosalon heeft de keuze niet gemakkelijker gemaakt, zoals blijkt uit de talrijke vragen van lezers. Kennismakingsritten van journalisten die in de media hun verslag doen, kunnen misschien enig inzicht brengen, maar tegelijkertijd zijn ze slechts een momentopname. Een beter overzicht krijgt men alvast in de KoopWijzer van De AutoGids die aan zijn tiende uitgave toe is. In de editie ’95/96 vindt men liefst 406 tests met bijhorend kommentaar, verdeeld over twintig kategorieën, van ?stadsmussen” en ?sportieve gezinswagens” tot ?diesel kilometervreters” en terreinwagens. Bij elke wagen staat een geïllustreerde beschrijving met vetgedrukte konklusie, een samenvatting van de plus- en minpunten, een technische fiche èn een kwotering op 20 punten. Doordat de wagens van eenzelfde kategorie samen werden gebracht, zorgt de KoopWijzer voor een overzichtelijk geheel. Bij de ?stadsmussen” scoort de Volkswagen Polo 1.3 met 16,5 punten het hoogst, gevolgd door de Fiat Punto (16,2). De laagste kwotering is voor de Mitsubishi Colt, met 12,9 punten.

Een andere benadering vindt men bij Test Aankoop dat in zijn januarinummer de mening van 37.000 automobilisten uit vijf landen samenvatte. Test Aankoop bracht de wagens onder in vier kategorieën (kleine wagens, middenklassers, gezinswagens en grote gezinswagens) en laat de bezitters aan het woord. Bij de kleine wagens is er een algemene tevredenheid van 82 procent. De Nissan Micra 1.3 scoort er opvallend goed, onmiddellijk gevolgd door de Renault Clio 1.8, de Renault Twingo en de Micra 1.0. De slechtste kwotering is weggelegd voor de Seat Marbella en de Renault 5. Voorlaatste is de Fiat Panda.

Bij de middenklassers is de Honda Civic 1.6 de absolute kampioen van de tevredenheid, onmiddellijk gevolgd door de Toyota Corolla 1.6, en de Civic 1.4. Ook over de Citroën ZX diesel, de Volkswagen Golf III – 2 liter, de Toyota Corolla 1.3 en de Peugeot 304 diesel bleken de lezers zeer entoesiast. Helemaal onderaan de lijst vinden we de Lada Samara, voorlaatste is de Alfa Romeo 33/1.5.

Bij de gezinswagens haalt de Honda Accord 2.0 de beste score, gevolgd door de Citroën Xantia (zowel de 1.8, de 2.0 als de diesel). Het slechtst scoort de Rover Montego 1.6, voorlaatste is de Fiat Tempra diesel.

Bij de grote gezinswagens vinden we de grootste tevredenheid bij de bezitters van de Audi 100, gevolgd door de BMW 5-reeks diesel en de Mercedes 200/300. Het minst tevreden bleken de eigenaars van de Fiat Croma 2.5 diesel en van de Landrover Discovery. In een samenvatting over de automerken in het algemeen staan Mercedes en Honda samen op de eerste plaats, gevolgd door Saab, BMW, Audi en Toyota. Op de zevende plaats staan vier merken samen : Mazda, Mitsubishi, Nissan en Subaru. Helemaal onderaan vinden we Lada, net daarboven Innocenti en Seat. Fiat staat 26ste, Skoda 25ste.

Een vingerwijzing bij aankoop : de KoopWijzer, Test Aankoop en de AutoGids.

Partner Content