Wanneer Yves Emmerechts met restjes kookt, is hij niet bang om zijn fantasie de vrije loop te laten. Zijn vrouw is hem ’the king of the leftovers’ gaan noemen.

Yves Emmerechts werkt bij een chemisch bedrijf en besteedt zijn vrije tijd aan sport, zoals intensief marathon lopen, aan joga, muziek, reizen en koken. Yves vindt het een eer om voor de familie of voor vrienden te kokkerellen. Ook het dagelijkse potje wordt door hem met genoegen bereid. Zijn voorkeur gaat naar gezonde gerechten met veel groenten en vis of soms een stukje vlees. Yves houdt van de mediterrane keuken en ook de Italiaanse, Spaanse en Noord-Afrikaanse keuken liggen bij hem in de gunst. Zijn vast repertoire kwam tot stand door te bladeren in tijdschriften en in favoriete kookboeken, zoals die van Jamie Oliver. De Engelse televisiekok trekt door zijn innemend-nonchalante manier van doen heel wat beginnende hobbykoks over de drempel : zijn bereidingen zijn eenvoudig, duidelijk en smakelijk !

Ook heel wat van Yves’ gerechten zijn spontaan tot stand gekomen. Meestal komt hij geen inspiratie te kort, vooral wanneer er met restjes gewerkt moet worden. Niet voor niets is zijn vrouw hem the king of the leftovers gaan noemen. Maar wanneer er een select groepje vrienden komt, gaat hij de uitdaging ook aan en bereidt hij bijna altijd iets nieuws. Hij beschikt slechts over een kleine keuken en het beperkte formaat verplicht hem om geordend te werk te gaan. Dat mislukt wel eens en soms blijft er een echt slagveld achter. Het gebeurt ook dat deze enthousiaste hobbykok wordt gevraagd om op locatie te koken, zoals voor het communiefeest bij een collega. Toen heeft Yves een buffet voor veertig gasten verzorgd. Het hele weekend was hij aan het werk, maar dat was geen probleem want zo’n prestatie amuseert hem !

Wanneer Yves Emmerechts op restaurant gaat, probeert hij de gerechten op zijn bord te ontrafelen en als hij iets lekker vindt, maakt hij het thuis na. Het voorgerecht met de salade van gemarineerde zalm is gebaseerd op een bereiding uit een Antwerps restaurant, het gerecht mole poblano is een samensmelting van drie gerechten uit een Amerikaanse roman met recepten, en het nagerecht is een zomers succesgerecht uit huize Emmerechts.

De keuze van de wijn gaat naar een Chileense Undurraga, D.O. Colchagua, Cabernet Sauvignon 2003, te koop voor 5,38 euro bij Delhaize. Die wordt ontkurkt bij de mole poblano.

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content