DE JONGE CHEF-KOK TIM BOURY EN ZIJN VROUW INGE ZIJN IN HUN RESTAURANT VAN ‘S MORGENS TOT ‘S AVONDS DRUK IN DE WEER. OM HAAR VOOR VALENTIJN TE VERRASSEN BEREIDT TIM EEN EXCLUSIEF DINERTJE MET HAAR LIEVELINGSINGREDIËNTEN.

Je moet van goeden huize komen om Inge Waeles culinair in de watjes te leggen. Het is natuurlijk de geste die telt, maar het effect is dubbel zo groot wanneer je ook nog weet te vertederen met bijzondere gerechtjes. En daar ligt de moeilijkheid : Inge Waeles is namelijk niet de eerste de beste. Zij kreeg een beroepsopleiding als kok in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en ging aan de slag in toprestaurants, zoals Comme chez Soi en Hof van Cleve, en werd souschef in Auberge du Pêcheur. Om zo iemand culinair te verrassen is geen gemakkelijke taak. Gelukkig komt manlief Tim Boury goed gewapend naar voren : ook hij studeerde aan Ter Duinen en ging aan de slag in Comme chez Soi, waar hij twee jaar in de keuken stond, en in Oud Sluis, waar hij bijna vijf jaar werkte en Filip Claeys opvolgde als souschef. Tim en Inge kennen elkaar van de school in Koksijde en later van in de Comme chez Soi, waar Inge de commis van Tim was. Ze hadden een goede verstandhouding, het klikte tussen de twee. De relatie dateert van drie jaar later : Tim werkte in Oud Sluis en Inge in Hof van Cleve. Tijdens een gezamenlijke opdracht kwamen zij elkaar weer tegen. Ze maakten plannen om als vrienden op vakantie naar Egypte te gaan. Maar voordat ze waren vertrokken vormden ze al een koppel. Er kwamen een kindje en een huwelijk van. Tim en Inge openden in oktober 2010 hun restaurant Boury in Roeselare. Het bleek een welgemikt schot in de roos. De toeloop is groot, dus weinig tijd voor romantiek, want het moet vooruit ! Werkdagen van 9 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts zijn dagelijkse kost. De twee zijn dringend aan rust toe en gaan eind van de maand weer op verlof naar Egypte. Maar eerst is er Valentijn. Die dag mag je als jong koppeltje niet onopgemerkt voorbij laten gaan, zelfs met een druk beroepsleven ! Daarom gaat Tim heimelijk in de keuken aan de slag. Het valentijsdinertje heeft plaats in hun privéappartement, dat boven het restaurant ligt. De stijl van inrichting is puur : muren, kasten, tafels en stoelen zijn wit. Het strakke, blanke geheel wordt onderbroken door twee kleurrijke schilderijen die Inge, in een artistieke opwelling tijdens haar zwangerschap, zelf schilderde. Er is een ingebouwd minikeukentje met kook- plaat, om gerechten warm te houden, en een spoelbak. Voor het echte kookwerk wacht beneden aan de trap de professionele keuken.

Het valentijnsmenu is opgebouwd uit verrassingsgerechten gebaseerd op de lievelingsproducten van Inge. De decoratie is sober en samengesteld uit eetbare elementen.

Boury : Diksmuidsesteenweg 53, 8800 Roeselare. 051 62 64 62. www.restaurantboury.be. Dinsdag en woensdag gesloten. Menu’s : 39 tot 84 euro.

DOOR PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S DIANE HENDRIKX

“INGE CULINAIR IN DE WATJES LEGGEN IS GEEN SINECURE, ZIJ IS ZELF EEN VOLLEERDE KOK”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content