Mireille Vervecken, verkozen tot ‘Hobbykok van het Jaar 2005’, bereidt om haar overwinning te vieren en ter ere van Valentijn een feestmaaltijd.

:: De wijnen komen van La Buena Vida in Oud-Turnhout, 014 45 13 03; de dagverse producten van restaurant ’t Korennaer in Nieuwkerken, 03 778 08 45; het bestek van De Vier Jaargetijden in Stekene, 03 779 70 56; de bloemen van Sierkunst Myrthe,

eveneens in Stekene, 03 779 79 98

Valentijnsmenu

Carpaccio van sint-jakobsvruchten met truffel

Foie gras met sinaasappelcompote en peperkoek

Cappuccino van witloof met Breydelspek

par

Tartaar van tonijn met oester, gemarineerde komkommer en zure room

par

Tompoes van kabeljauw, pancetta en savooistoemp met een sausje van bospaddestoelen

par

Lamskroontje met geglaceerde voorjaarsgroenten en dragonsausje

par

Crumble van rode vruchten en vanille-ijs

par

Koffie met zoetigheden

Wijnen

aperitief : Jané Ventura, Cava Brut :

weinig dosage, een natuurlijke méthode traditionelle met fruit en mooie bubbels.

voorgerecht : Buil i Giné, Nosis 2003, Rueda :

gemaakt van 100 procent verdejo, vieilles vignes (mooie mineraliteit en frisheid).

tussengerecht : Castell del Remei, Oda blanc 2003, Costers del Segre :

50 procent macabeu, 50 procent chardonnay. Zes maanden eikbewaring geeft een stevige witte wijn met uitgesproken mediterraan karakter en volume.

hoofdgerecht: Pérez Pascuas, Cepa Gavilán 2002, Ribera del Duero :

100 procent tinot fino (streeknaam voor tempranillodruif), karakteristiek.

dessert : Albet i Noya, Cava Semi-Seco :

bio-cava van de Spaanse pionier van ecologische wijnen, Josep-Maria Albet i Noya, past bij nagerechten met fruitTijdens de zesde editie van de wedstrijd Hobby- kok van het Jaar, die plaatsvond op de gastronomiebeurs Kokerello, won Mireille Vervecken de gegeerde titel Hobbykok 2005. Het thema was ‘koken met vis’ en haar winnend gerecht was ’tompoes van kabeljauw, pancetta en savooistoemp met een sausje van bospaddestoelen’ (zie recepten).

Voor de lezers is Mireille Vervecken geen onbekende : zij deed vorig jaar mee aan de rubriek Hoe Maakt U Het ? en presenteerde toen reeds enkele smakelijke gerechten.

Mireille is lerares Frans en gaat, indien mogelijk, twee keer per jaar op verlof naar haar lievelingsland Frankrijk. Daar, op de zuiderse markten en in de vele gezellige eethuisjes, leerde zij houden van olijven en ansjovis. Die liefde voor zonnige smaken is sindsdien alleen maar groter geworden. De lijst met voorkeursproducten uit het zuiden heeft zich uitgebreid met sint-jakobsvruchten, rauwe tonijn, lamsvlees, basilicum, verschillende soorten tijm, olijfolie, hazelnootolie en kastanje- en tijmhoning. In huize Vervecke wordt nog maar weinig met boter en room gekookt : boter komt nog zo nu en dan te pas om een saus mee op te kloppen en room is er hoogstens voor de nagerechten.

MireilleVervecken is de traditionele Vlaamse keuken ontrouw en geraakte in de ban van een gepersonaliseerde avontuurlijke keuken met mediterrane en Aziatische invloeden. Zij maakt nooit iets klakkeloos na : interessante gerechten die zij ergens eet of boeiende recepten die zij leest of op tv ziet, dienen hooguit als inspiratiebron. Zij zal ze nooit blindelings kopiëren. Alles wat Mireille bereidt, is persoonlijk en haar eigen interpretaties komen zelden twee keer op het bord. Bereidt zij iets een tweede keer, dan geeft zij het gerecht automatisch een andere draai.

Moeders kookcarnet

Mireille is pas beginnen te koken na haar huwelijk. Moeder had haar op het trouwfeest gewaarschuwd dat ze zich best de kookkunst eigen maakte, anders zou zij wel eens snel terug thuis kunnen zijn ! Om haar op de goede weg te helpen kreeg zij van haar moeder een met de hand geschreven kookboek. In dat kookcarnet stonden de recepten van de gerechten waarvan zij als kind zo veel hield, zoals chocolademousse, plattekaascrème met gemengd fruit, Vlaamse vlaaien of tarte tatin. Mireille heeft de raad van moeder opgevolgd, is de keuken ingestapt en heeft een maand later haar ouders en schoonouders uitgenodigd op een zelfbereid dineetje. Iedereen stond verbaasd over wat daar op het bord kwam. Koken zit blijkbaar in Mireilles genen : vader was lid van een kookclub en voor speciale gelegenheden maakte hij feestgerechten met kreeft en wild. De dagelijkse keuken was voor moeder, en ook zij maakte smakelijke gerechten. Om de feestkeuken onder de knie te krijgen, heeft Mireille zich ingeschreven op een tweejarige cursus. Daar leerde zij praktische zaken, zoals schoonmaken en versnijden van ingrediënten. Om zich verder te bekwamen volgt zij kookprogramma’s op de televisie en heeft zij zich ingeschreven als lid van de Weekend Knack Kookclub, waardoor zij een kijkje heeft kunnen nemen achter de schermen van heel wat grote restaurants.

Rustig voorbereiden

Voor de recepten voor het feestelijke Valentijnsmenu is Mireille vertrokken van haar lievelingsingrediënten, waarrond zij op een spontane manier gerechten heeft gecreëerd. Deze gelauwerde hobbykok heeft nooit gebrek aan inspiratie. Wanneer de ideeën zijn uitgebroed, trekt Mireille naar Delhaize en soms, als het echt feest is, zoals nu, worden delicatessen, zoals sint-jakobsschelpdieren, besteld bij een restaurateur in de buurt.

De dag voor de feestelijke Valentijnsmaaltijd heeft Mireille haar inkopen gedaan. De dag zelf is zij om halftien ’s ochtends begonnen met de voorbereidingen. Echtgenoot Danny is in de buurt gebleven en was haar toegewijde commis, terwijl Mireilles moeder op de kinderen Emma en Thomas lette. Terwijl Mireille rustig verder kokkerelde, volgde Danny de instructies nauwgezet op : oesters opendoen, champignons schoonmaken, ijs en bloemen halen, afwassen en opruimen, de wijnen op juiste temperatuur brengen, meehelpen bij de bordopmaak…

De dag verloopt relatief rustig : Mireille gaat efficiënt te werk en zingt zo nu en dan mee met de radio. Haar voorkeur gaat naar relatief makkelijke bereidingen met eerlijke smaken. Grootmoeder en de kindjes helpen bij het dekken van de feesttafel : een tafellaken in gebroken wit met daarop grijze lopers, vierkante grijze onderzetborden, sierlijk bestek, glazen met hoge voet, handgeschreven menu’s en, in het midden, ter ere van Valentijn, een laag bloemstuk met vooral rozen, aangevuld met gerbera en zaaddozen van lotusbloemen.

Een halfuur voordat de genodigden komen, kleedt Mireille zich snel om, terwijl Danny de cd’s selecteert : Best of Pure Music, Eric Clapton, The Collection en Norah Jones, Feels Like Home. Wanneer Mireille terug beneden komt, vraagt zij of de kaarsen buiten al branden. “Dat is al gebeurd”, zegt Danny. De twee vormen een goed op elkaar ingespeeld team.

Om 19 uur komen de genodigden : Guy en Veronique en, als tweede koppel, Sandra en Geert. Sandra is collega en vriendin, Guy is de kookenthousiasteling die Mireille motiveerde om zich in te schrijven op de kookcursus en met wie zij de kookdemonstraties, georganiseerd door de Weekend Knack Kookclub, volgt.

De kurken knallen en Danny vult de glazen, terwijl Mireille schaaltjes met kapperbessen, heerlijke kleine Spaanse arbequina-olijven van Priorat Natur, gemarineerde feta en gekonfijte tomaten op tafel zet. Het feest is vertrokken.

Tekst Pieter van Doveren l Foto’s Tony Le Duc

Voor het Valentijnsmenu vertrok Mireille Vervecken van haar voorkeuringrediënten, waarrond zij op een spontane manier eigen gerechten creëerde : sint-jakobsvruchten, tonijn, kabeljauw en lamskroon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content