BLIJ TOE DAT DE LENTE IN ‘T LAND IS NODIGEN JÜRGEN MAENE EN VERONIQUE DELBAR VRIENDEN UIT OP EEN ZONNIG BUFFET TE MIDDEN VAN DE ONTLUIKENDE NATUUR.

Jürgen Maene en Veronique Delbar van het landelijke eethuisje Fond & Fumet in het West-Vlaamse Marke organiseren een eerste goed-weer-feestje voor vrienden. Het zit mee, zodat de tafel op het terras in de tuin gedekt kan worden. Jürgen is ontspannen, dat hoort bij zijn levensstijl. Hij legt de laatste hand aan de bereiding van de gerechten voor zijn lentebuffet. Als hij kokkerelt heeft hij, uit hygiënische overwegingen, de gewoonte om een strooien hoed te dragen. Die hoed is traditie en ook een beetje zijn handelsmerk geworden. Hoed, vrijetijdskleding, compleet met cowboyriem en Van Bommelstijlschoenen, en ook het verzilverde familieservies dat in het restaurant wordt gebruikt, maken deel uit van de gemoedelijke, intieme en huiselijke sfeer. Voor deze vrijbuiter is kokskleding gelijk aan gevangeniskleding. Jürgen zet de muziekinstallatie buiten en kiest de jazzy muziek : Arielle Dombasle, Madeleine Peyroux en Melody Gardot. De dames zijn vandaag niet alleen aan tafel maar ook vocaal goed vertegenwoordigd.

Jürgen praat graag over zijn mooie producten. Hij loopt warm voor de kwaliteit van de beste kleipatatten van boer Boudry Nazaire van het om de hoek gelegen Hof Ter Kelders en over Local Food Express, de firma die aan de deur komt met prachtige lokale producten, zoals superbloemkooltjes, die zo zwaar zijn als kanonskogels.

BUCOLISCHE TUIN

Ondertussen zijn Filip en echtgenote Véronique met de kindjes Margaux en Louis aangekomen. Filip en Véronique waren bij de eerste klanten van het restaurant en werden hechte vrienden. Even later verschijnt zus Nele met baby Annelies en dochter Lotte. Als laatste komt Kathy en haar kleine Louis. Jean-Baptiste, de zoon van Jürgen en Véronique, die paardenarts wil worden, neemt de kinderen mee de tuin in om de pasgeboren konijntjes te bekijken. “Je mag er niet aankomen, anders stoot de moeder ze af”, zegt hij streng. Even later verschijnt Jürgen met de streelkip in zijn armen. De familie is gelukkig in haar idyllische paradijsje.

Jürgen Maene wilde, net als zijn moeder, zijn vader, zijn grootmoeder en zijn grootvader, kok worden. De ouders zagen het anders : Jürgen kon studeren en moest een serieus beroep kiezen. Tijdens zijn studies informatica experimenteerde hij heimelijk in de keuken. Van zodra hij op eigen benen stond, opende hij met Véronique en de hulp van de bank het landelijke eethuisje Fond & Fumet. Dat was zestien jaar terug. Bijna drie jaar geleden werd besloten om zonder personeel verder te gaan. Bewust klein blijven en de kwaliteit groot houden : dat vraagt inzet maar geeft ook meer bevrediging.

De eetzaal van hun nostalgisch knusse eethuis is ook een beetje leefkamer. In de open keuken pronkt een monumentaal Moltenifornuis. De gastentafels geven uit op een bucolische tuin met kweeperen, pruimen, appels, stekelbessen, bramen en frambozen. Er scharrelen kippen, er kwaken eenden en er snuffelen konijnen. In de melkton wonen kikkers. Jürgen bakt al vijftien jaar zijn eigen brood op steen en rookt zelf zalm. Als kok kiest hij voor goede producten die hij verwerkt in landelijke bereidingen. In de hoek staan open kisten wijn. Als gediplomeerd maître sommelier heeft hij bij iedere fles een verhaal. Voor het lentefeestje wordt gekozen voor bubbels en knallen de kurken van een fles Zwarte Parel van Wijnkasteel Genoels- Elderen en van een fles Schorpion Brut als Belgische mousserende kwaliteitswijnen. Er wordt getoast op de gezondheid en een lange en warme zomer.

Restaurant Fond & Fumet, Rekkemsestraat 224-226, 8510 Marke (bij Kortrijk). www.fond-fumet.be. 0484 69 56 95.

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content