Kaai, een grand café met terras over de Rupel, een geplande esplanade en oude pakhuizen met nieuwe trendy lofts maken van Boom een toekomstige ‘place to be’.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Kaai opende twee jaar geleden in stilte. Doordat er weinig ruchtbaarheid werd gegeven aan dit nieuwe grand café werd Kaai het ‘eigen plekje’ van menige toevallige voorbijganger. Kaai ligt, zoals de naam aangeeft, aan de los- en laadkade van Boom. De plek maakt deel uit van het project Beleef het Water, dat voorziet in de ontwikkeling van kaai en Heldenplaats, en in de aanleg van een wandelesplanade met steun van de Europese Unie. Het geheel moet klaar zijn vóór september van volgend jaar. In Boom loopt de Rupel parallel met het kanaal van Willebroek om wat verder in de Schelde uit te monden. De nijverheid floreerde er al lang niet meer. Door de recente overheidsinvesteringen kwamen projectontwikkelaars en werden oude pakhuizen en een brouwerij omgebouwd tot kantoren en trendy lofts. Die trekken jonge, kapitaalkrachtige ondernemers aan en als het zo verder gaat, is Boom binnenkort a place to be.

Weids uitzicht

Grand café Kaai ligt aan het water en is een geslaagde creatie van architectenbureau Archidee. Het gebouw, dat aan de straatkant doet denken aan een cultureel centrum, is te herkennen aan een golvend dak. Aan de waterkant is de façade van glas, waardoor men een weids uitzicht heeft over water, groene oevers, bruggen en oude steenbakkerijen. Voor warme dagen wacht een terras, in halve cirkel gebouwd boven de Rupel. Het minimalistische decor van de eetzaal is opgebouwd uit grote vlakken, gevormd door witte muren, glazen wanden en vloeren in blauwe hardsteen. De ruimte is bemeubeld met zwarte Philippe Starck-stoelen en een lange, strakke toog in kerselaar, die is bemand door twee barmannen met geschoren schedel. De sobere aankleding heeft een rustgevend effect en zorgt voor de juiste gemoedstoestand om optimaal te genieten van de omgeving. De negotie wordt uitgebaat door Chris Maes en Brigitte Van Aken, in samenwerking met de ploeg van het Antwerpse Zuiderterras. Zoals men van een grand café verwacht, is Kaai de hele dag open. Men kan binnenwandelen voor een ontbijt, een glaasje met eventueel een tapabordje of met pannenkoeken, een zakenlijke lunch of een familiaal diner. De dag dat wij in Kaai de stoel aanschoven, stond de keuken onder leiding van Jürgen Van der Merlen. De kok heeft inmiddels zijn eigen restaurant in Antwerpen (Pasde Deux), maar blijft het culinair gebeuren in Kaai begeleiden.

Fusion-bereidingen

Wij nestelden ons op het terras aan een roestvrijstalen tafel, gedekt met wit papieren onderlegger en geraakten in de ban van de omgeving. De spijskaart verrast en vermeldt een aantal intrigerende fusion-bereidingen. Wij hadden grote honger en dat zou wel goed komen, want het personeel croste op gymschoenen rond met enorme, diepe borden. Het werden twee voorgerechten : carpaccio van rund met raketsla, parmezaanse kaas, krullen rauwe ganzenlever en truffel- en notendressing (12,50 euro) en tarte fine van tonijn met vormsalade van gemarineerde scheuten en wasabi-yoghurtsaus (10 euro). Beide gerechten wisten te behagen.

De hoofdgerechten waren : een royale portie gestoofde paling in vloeibaar vers groen met, als gevaarlijke verrassing, een vishaakje aan een stukje draad (17,50 euro) en wok van marktgroenten en mango met dunne deegwaren en fletse koriander- en notendressing (10 euro). Van onder de kurk kwam een krachtige en kruidige Zuid-Afrikaanse Laibach Chardonnay Stellenbosch, als epaterende, ‘vette’ witte wijn met het aroma van zuiders fruit (22,50 euro). Het meisje met tatoeage op de blote rug, dat ons bediende, kreeg het gevonden vishaakje te zien en wij hoopten op een gratis nagerecht. Zij was echter niet te vermurwen. Wij lieten ons ook niet kennen en bestelden taille-fine van kwark, abrikoos en Pêche du Verger, een lekker zomers nagerecht met aardbei, halfrijpe perzik en coulis van rood fruit (6 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content