Koffielikeur

C_Diane Hendrikx

Een shotje ijskoude koffielikeur (zet je glaasjes in de diepvries voor een extra spektakel) is een ideale afsluiter van een rijkelijke maaltijd.

Voor ongeveer 1 liter
  • 300 ml water (gefilterd indien mogelijk)
  • 30 g gemalen koffie (kies wat je lekker vindt: een straffe espressokoffie als je houdt van veel body, of een lichte filterkoffie als je een voorkeur hebt voor frisse en fruitige smaken)
  • 200 g suiker (je kunt witte suiker gebruiken, maar als je gaat voor volle smaken, zou je ook bruine suiker kunnen proberen, wat een extra rijke molassesmaak zal toevoegen)
  • 200 ml water
  • 1 vanilleboon
  • 375 ml vodka (of bruine rum als je houdt van deze volle, zoete smaak)
Bereiding
  1. Maak een cold brew door de koffie en het gefilterd water (300 ml) samen in een afsluitbare bokaal te doen en goed te schudden. Laat dit een nacht (of 12 uur) trekken.
  2. Maak een suikersiroop met de suiker en het water (200 ml). Laat afkoelen.
  3. Zeef het koffiegruis uit de cold brew. Meng de gezeefde cold brew met de suikersiroop. Doe dit in fasen: voeg eerst de helft toe en proef dan eens. Iedereen heeft een andere smaak voor zoet, dus dit is een hoogstpersoonlijk proces. Als je de likeur zoet genoeg vindt, stop je met suikersiroop toe te voegen (de rest kun je gebruiken voor cockails: bewaar in de koelkast). Meng de gezoete koffie met de vodka. Snijd de vanilleboon open en voeg erbij.
  4. Laat drie weken trekken in een afgesloten bokaal. Deze tijd heeft de likeur nodig om alle smaken te laten samensmelten. Vis na drie weken de vanilleboon eruit. Zet in de koelkast. Serveer ijskoud. Drink puur of serveer de koffielikeur als een white russian met een beetje room.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content