Dinant ligt in de Maasvallei, genesteld in het groene land van vestingen en kastelen, in het hart van de provincie Namen. De stad strekt zich uit over een smalle vlakte langs de rechteroever van de Maas en wordt in de rug gesteund door kalkrotsen. Dinant is een oude stad, met een Keltische naam ( Deonant = heilige plaats), ontstaan op het ontmoetingspunt van antieke wegen die Bavai en Trier verbonden. Door de beschermde geografische ligging en de stevige vestingwallen is er in het verleden vaak hevige strijd gevoerd. Dinant is diverse malen verwoest: Karel de Stoute gaf in 1466 het bevel om de stad volledig plat te branden en ook na de Eerste Wereldoorlog zag de martelaarsstad eruit als een grote ruïne. Vele gebouwen werden in historische stijl heropgericht, maar de reconstructie heeft het vertrek van nijverheden, zoals de koperslagersindustrie, niet kunnen tegenhouden. Vandaag is het duizendjarige Dinant een ietwat mistroostige stad van zo’n 8000 inwoners, die slechts in het toeristenseizoen tot leven komt. Trekpleisters zijn: de citadel, de voorhistorische holen en natuurijke galerijen, rondvaarten op de Maas en … het toeristisch treintje.

Culinair gezien heeft Dinant ook zijn attracties. Alom bekend zijn de koeken van Dinant, gemaakt zonder gist uit tarwebloem en honing. De koeken zijn vooral gewaardeerd om hun reliëftekeningen en omwille van hun houdbaarheid.

De firma Collard dateert uit 1774 en is de oudste van de vier plaatselijke koekenbakkers (concurrent Thonon bakt koeken sinds 1865). Bij Collard ging de productie ruim twee eeuwen lang over van vader op zoon. Michel Frippiat en een vennoot namen Collard in 1997 over. In de winkel aan de Maaskade vertelt hij de bezoekers dat de Romeinen eenzelfde type placentakoek kenden. Het deeg van de Dinantse koek wordt op 300° C gebakken en verandert dan in een karamel, die bij afkoelen hard wordt. Op een brok koek van Dinant kauw je niet, maar zuig je: zo blijven je tanden heel en heb je langer plezier. Collard heeft zijn werkplaatsen in de Rue En Rhée, een van de achterliggende straten. Daar, in de schemerige vertrekken, rolt de bakker het deeg met de hand uit, waarna hij het in een vorm drukt en bakt. Het is alsof de tijd stil is blijven staan.

Op het plein Reine Astrid hebben Gérard en Anne-MarieGilain hun slagerij. In deze honderd dertig jaar oude familiezaak staat de vijfde generatie achter de toonbank. De beenhouwer koopt magere koeien, die hij zelf vetmest. Het meest smaak heeft het vlees van vijf jaar oude beesten. Traditionele vleeswaren, zoals gekookte ham, worsten, pastei en bloedworst, worden in huis gemaakt.

Ga je de brug Charles de Gaulle over, dan komt je bij Les Cafés St. Médard. In deze kleine winkel worden een tiental koffiesoorten verkocht uit eigen branderij. Mokka, Excellence en Filtre Special zijn de succesnummers. In de winkel verkoopt men ook een bescheiden gamma dieetproducten.

Wat verderop aan de Churchill-laan bevindt zich Les Baguettes du Mandarin, een Vietnamees restaurant met modern Aziatische inrichting. Dit exotische eethuis geniet tot in de verre omgeving een uitstekende reputatie. De eetzaal in het achterhuis is als een grot met verlichte nissen, waarin oosterse danspoppetjes staan opgesteld. Het licht valt overdag via een glazen dak naar binnen. In de kelder werken de koks met eersteklas verse ingrediënten. Zij bereiden met evenveel vaardigheid Thaise als Vietnamese gerechten. De lunch kost 10 of 14 euro, een degustatiemenu 20 euro en een kreeften- of Mandarin-menu 34 euro.

La Broche ligt in de voornaamste winkelstraat en is een vertrouwd adres voor lokale lekkerbekken. De eetzaal is licht en ruim. Aan het fornuis staat eigenaar Eric Fieuw. Hij stamt uit een horecafamilie: zijn ouders hebben het bekende restaurant Les Ramiers in Crupet. Eric Fieuw presenteert een beknopte spijskaart met eenvoudige, traditionele bereidingen uit de Franse keuken en grillades. La Broche wordt vooral ’s avonds bezocht en het seizoenmenu met keuze uit drie voor-, hoofd- en nagerechten is populair (19 euro of 35 euro met wijnen).

Voor een gastronomische maaltijd is er Le Jardin de Fiorine, het restaurant van kok JeanLuc Henroteux en sommelier en schoonbroer Philippe Goffart. Het eetgebeuren heeft plaats op het gelijkvloers van de meer dan honderd jaar oude brouwerswoning van het naburige Dinant-Pils. In het verlengde van de ruime vertrekken ligt een paviljoen en een tuin met stoelen op het gras en zicht over de Maas. Jean-Luc Henroteaux kreeg een gedegen opleiding in klassieke huizen. De spijskaart vermeldt specialiteiten als: plakken ganzenlever met ananas en een reductie van aceto balsamico met truffel (10 of 19 euro), risotto met morieljeroom en gebakken langoustines (24 euro) en lamsvlees met rozemarijn en gekarameliseerd witloof (21 euro). Het viergangenmenu Invitation à la Gourmandise is een gunstkoopje (28 euro) en ter gelegenheid van de elfde verjaardag is er het menu Ballade Gourmande (zes gangen, 45 euro).

Volg je de Maasoever, dan kom je vanzelf aan de Grill, het restaurant van Antonio Maffia en Anneke Schoors. Le Grill is ondergebracht in een gerestaureerd achttiende-eeuws huis van bescheiden formaat. In het salon brandt het haardvuur. Gegeten wordt er in de eetkamer met granieten vloer en in de veranda in het achterhuis, waar ijzeren tuinstoelen en frisse kleuren voor een zomers sfeertje zorgen. Anneke staat aan het fornuis en de grill. Zij is van Vlaamse origine en kookt simpele burgergerechten. Wat de pot schaft, staat vermeld op een leien bord: lamsrib met groenten (16,50 euro) of C harolais-vlees van het houtvuur met bearnaisesaus (35 euro) enz.

Adressen Dinant

Collard: Bld Churchill 26, 5500 Dinant. 082 22 70 54. www.couquesdedinant.ift.cx

Slagerij Gérard Gilain: Place Reine Astrid 9, 5500 Dinant. 082 22 31 59.

Les Cafés St. Médard: Rue de la Station 4, 5500 Dinant. 082 22 37 65.

Les Baguettes du Mandarin: Bld. Churchill 3, 5500 Dinant. 082 22 36 62. Dinsdag en Woensdag gesloten.

La Broche: Rue Grande 24, 5500 Dinant. 082 22 82 81. Dinsdag en woensdagmiddag gesloten.

Le Jardin de Fiorine: Rue Georges Cousot 3, 5500 Dinant. 082 22 74 74. Zondagavond en woensdag gesloten.

Le Grill: Rue des Rivages 88, 5500 Dinant. 082 22 69 35. Maandagavond en dinsdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content