KNUS IN DE HUISKAMER

Rudi Coppieters en Magy De Bolle (links) bieden een hartelijke ontvangst en een royale, klassieke keuken. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE : NOSTALGISCHE BISTRO

KEUKEN : 6

DECOR : 6,5

COMFORT : 6,5

SERVICE : 7

PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU : 6,5

Heel wat mensen die openstonden voor vernieuwing, keren nu terug naar vaste waarden. Actie is reactie : de moleculaire keuken maakte van koks alchemisten die experimenteerden met chemische reacties. Nu wil men weer herkenbaar eten op het bord. Rudi Coppieters heeft het pad van de klassieke keuken nooit verlaten en wist, door gewoon te koken, een schare volgelingen achter zich te krijgen. Samen met Magy De Bolle baat hij het huiskamerrestaurant Taxus uit. Het eethuisje wist een eigen clientèle op te bouwen met een nostalgisch knusse inrichting, een warme ontvangst en royaal gevulde borden met zondagse gerechten uit grootmoeders keuken. In de eetkamers klinken Franse chansons en er branden kaarsjes. In de hoek staat een piano en ingewijden weten dat Magy speelt. De wijnkaart is Frans georiënteerd en werd samengesteld in samenspraak met Michel Coppens, de chef uit Groot-Bijgaarden die zijn restaurant verkocht en nu in wijn handelt. De meeste flesjes kosten minder dan 30 euro. Magy probeert niet de rekening aan te dikken en beveelt ons de huiswijn aan. Het is een ongevaarlijke Vino Tobia Tinto Joven uit Rioja, die gemakkelijk wegdrinkt (20 euro).

In Taxus wordt uitsluitend gewerkt met een marktmenu van drie gangen, met keuze uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie nagerechten (40 euro). Deze gerechten zijn ook afzonderlijk te bestellen en dan betaal je respectievelijk 17, 26 en 8 euro.

Zalm met vispastei en soepje van pompoen waren de wachthapjes. Wij kozen ieder een ander voorgerecht. Bij een landelijke, in huis bereide en flauwgekruide pastei van hert en patrijs kwamen compote van druiven en wintersalade. Zeetongreepjes waren (te) lang in boter gegaard en werden geserveerd met rode kerrie, gember, wortel en wilde rijst. Het vlees van hertenbout was vrij taai van textuur en kreeg als garnituur jenever- en veenbessen, gebakken aardappelen en slappe prinsessenboontjes. Ook het vlees van wilde eend was naar onze smaak te ver gegaard. Het werd gecombineerd met peer in wijn, knolselderpuree en bloemkoolpuree. Een lekkere tarte tatin met gekonfijte appel en een nagerecht op basis van vanille-ijs, kastanjesaus en droge reepjes pannenkoek gemaakt van kastanjebloem vormden de afsluiters.

Wij hadden het moeilijk met de lange kooktijden van vlees en groenten. De een houdt van krokant gekookte boontjes, de ander van goed gaar. Wij houden meer van krokant.

Info

RESTAURANT TAXUS

KATTESTRAAT 6

1745 OPWIJK

052 35 35 65

Creditcards worden niet aanvaard. Alleen ’s avonds open plus ’s zondags voor de lunch.

Gesloten zondagavond, dinsdag en woensdag.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content