Vergeet het XL wijnglas met ronddrijvende peperbollen, komkommerslierten en citruspartjes, en ook de dagen van Aperol Spritz en gin-tonic zijn geteld. Om cool de zomer door te komen, bestel je deze hippe aperitiefjes.

1. Frosé, oftewel frozen rosé. Meestal gemaakt in een Slush Puppie-apparaat, waarin normaal felgekleurd waterijs ronddraait. In LA, waar de hype ontstond, tappen alle bars booze slushies : van frosé tot gin&juice.

Bij ons is het aanbod voorlopig beperkt. Maar je maakt frosé gemakkelijk zelf : giet een fles rosé samen met 250 ml suikersiroop in een ovenschaal. Dek af met plastic folie en zet in de diepvriezer. Elk half uur doorroeren met een vork. Na drie uur is je slushy klaar.

Rosé is trouwens niet langer een vrouwendrankje. Je hebt ook brosé : stoerdere rosés voor mannen, meestal gedronken in wijnglazen zonder voet.

2. Thee-cocktails worden populair. Vooral dan de coldbrew versie waarbij theeblaadjes urenlang trekken in koud water. Een klassieker is de gun-fire : zwarte thee met een shotje rum. Voor hippere varianten meng je Chai-thee met Baileys, whisky, bourbon of rum. Thee & tonic is de alcoholvrije versie.

Ook tonic-espresso wint terrein : vul een glas met ijsblokjes en tonic, en giet er voorzichtig een kopje loeihete espresso over.

3. Vermout is versterkte en gearomatiseerde wijn. Je drinkt hem met ijs en een geutje spuitwater of tonic. Of in een klassieke cocktail, genre Negroni en Americano. Met 15 % alcohol is hij een stuk minder heavy dan gin. Belgiës eerste ‘vermuteria’ ligt in Gent : Caffè Torino, naar de geboortestad van de drank. Ook bij Bar Jus in Brugge vind je een ruime selectie. Restaurant Veranda in Antwerpen serveert het als aperitief.

4. Cider werd door de Nederlandse krant Het Parool uitgeroepen tot dé zomerdrank. Scandinavische hipsters zijn al verslingerd aan het appeldrankje. En in Rotterdam is er al een ciderbar : CiderCider in de Fenix Food Factory. Heineken brengt deze zomer ook zijn eigen cider op de markt : Apple Bandit.

5. Vin orange. Na rood, wit en rosé is er ook oranje wijn. Deze natuurlijke wijn wordt gemaakt van witte druiven en krijgt zijn kleur doordat de schillen (tijdelijk) meegenomen worden in het maakproces. Daardoor heeft hij – net als rode wijn – tannines. De smaak is vaak eerder zuur, een beetje zoals appelcider. Onder meer Ona in Gent heeft het op de kaart staan.

Mixdrankjes met een plus.

De meeste sterkedrank gaat niet on the rocks of als cocktail over de toog, maar in een mixdrankje. De variatie in ‘mixers’ – zoals dat in toogtaal heet – was tot nu toe beperkt. Denk : cola, fruitsap, spuitwater en tonic. Dé trend zijn luxemixers waarmee je een simpel mixdrankje cocktailallures geeft. Sergio Herman ontwikkelde voor Fever-Tree een bijzondere tonic met clementine en kaneel. Schweppes herlanceerde onlangs zijn Ginger Ale. En het nieuwe merk Double Dutch Drinks van een Antwerpse tweeling produceert frisdranksmaken zoals granaatappel-basilicum en watermeloen-komkommer. Chocolatier Pierre Marcolini brengt deze zomer drie cacaodrankjes op de markt die je kunt mixen met prosecco en Aperol.

Door Iris De Feijter & Illustraties Hélène Jacobs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content